До 4000 евро на кв. м в небостъргача на „Артекс”. Хората на ГЕРБ са действали като ОПГ

Поправката на Закона за устройство на териториите осигурява на фирма „Артекс” приход за над 100 млн. евро от т. нар. небостъргач в столичния кв. „Лозенец”. Как става това и защо не го обясниха медиите?
Според писмена оферта за апартаменти в новия недостроен т. нар. небостъргач в столичния кв. „Лозенец”, цените варират между 2400 евро и 4000 евро на кв. метър, според височината на етажа. При това става дума за цени „на зелено”, преди още сградата да е завършена.
Сградата има продаваема площ на етаж към 1000 кв. м. Според офертата се продава жилищна площ, която на различни етажи варира около 800 кв. м.
Освен жилища (ателиета) са предвидени и офис площи.
Високата сграда може и да загрозява квартала, и сигурно ще създаде проблем там, поради непредвидения поток от коли към нея, но за живеещите в небостъргача това ще бъде най-хубавата гледка от жилище към София и Витоша, като се има предвид местоположението. Точно това оскъпява допълнително жилищната площ в сградата.
Офертата е на фирма „Артекс”, която продаде на зам.-шефа на ГЕРБ Цветанов апартамент на цял етаж, с личен асансьор, гаражи, тераса почти колкото апартамента, за цена 670 евро на кв. метър. За същата сграда фирмата е давала оферти от над 3000 евро на кв. метър.
Както стана известно, за цена 870 евро кв. метър са се уредили и бившата вече министърка на правосъдието Цачева, в друга завършена сграда в същия квартал, и шефът на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов и др.
Каква е обаче връзката
между небостъргача и продадените евтино апартаменти на висша номенклатура от ГЕРБ – това е въпрос, който големите медии не обясниха и беше заметен под килима.
Телевизиите се ограничиха да предадат обилните и лъжливи обяснения на Цветанов, че поправката в ЗУТ – Закона за устройство на териториите – нямала нищо общо със строежа на „Артекс” в „Лозенец”, срещу който има протести и инициативен комитет от живеещи в квартала.
Тази поправка е приета пред 2017 г., с нея се удължава срокът, в който е валидно едно разрешително за строеж от 5 години на 10 години.
Именно тази поправка прави възможно строителството на 34-етажния небостъргач в „Лозенец”. Фирмата „Артекс” е получила разрешително за строеж през 2007 г. януари, от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. Това става два дни преди да влезе в сила нов устройствен план, според който в „Лозенец” не могат да се строят сгради по-високи от 6 етажа или до 8, ако се използват обичайните скосявания на последни етажи в покрива.
Разрешителното е подписано в последния момент, два дни по-късно става невъзможно да се издаде заради новия план.
Само че за 5 години фирмата „Артекс” не успява да построи сградата и разрешителното изтича. През 2012 г. е подписано удължаване на срока на разрешителното с още 5 години. Това позволява законът. Но и тези 5 години изтичат без да бъде построена сградата, тя е съвсем в начален етап. А по закон разрешителното повече не може да се удължава. В срока на действието му сградата трябва да е завършена в груб строеж до покрив включително. За да се извади ново разрешително, проектът трябва да мине през всички процедури, а новият устройствен план не позволява такава висока етажност.
Точно тогава парламентарната група на ГЕРБ внася поправката в закона, с която срокът на едно разрешително за строеж се удължава от 5 на 10 години.
С тази поправка става възможно
строителството на небостъргача. В подкрепа на „Артекс“ зам.-министърът на строителството Валентин Йовев подписва становище, което обяснява, че сградата няма нужда от ново разрешително, след поправките в закона.
Това признават и от фирма „Артекс”, след като по случая излязоха коментари, включително от сегашния главен архитект на София, че строителството не е напълно законно. Ето становището на „Артекс”:
„Във връзка с появилите се неверни твърдения от последните дни относно законността на строителството на сграда „Златен век“ ръководството на Артекс Инженеринг декларира, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички необходими действащи законови документи за това.
Разрешението за строеж е издадено на 26 януари 2007 г. а през 2010 г. е издаден протокол за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво. През 2012 г. разрешителното за строеж е презаверено за 5 години. Но през 2017 г. са приети промени в ЗУТ и срокът на валидността му е удължен на 10 г. от датата на започване на строителството. Тази за сградата „Златен век” била 11 януари 2010 г. При така приетия законов текст и с оглед факта, че сградата от самото начало (от 2007 г.) е категоризирана като 2 категория строеж по ЗУТ, не е необходима презаверка на разрешението на строеж преди 11.01.2020 г. и строежът й е законосъобразен“.
След тази поправка в закона, която спасява сградата на „Артекс”, същата фирма продава на цени няколко пъти под пазарните апартаменти на хора от върхушката на ГЕРБ. Медиите не обясниха това. Те се занимаваха предимно „откъде дойде ударът” срещу ГЕРБ.
В цивилизована държава, в която има прокурори на място, Цветанов и хората около него в парламента, които са внесли тази поправка, могат да бъдат разследвани като Организирана престъпна група.
Като черешка на тортата е, че Цветанов разменя двата си апартамента в кв. „Изток” и доплаща, а фирмата „Артекс” веднага същия ден ги продава на друг човек от ГЕРБ. Като всичко това противно на практиката е вписано в един и същи ден в имотния регистър, което според юристи е невъзможно.

Иван Бакалов, е-Вестник

No comments:

Post a Comment