Бойко дава 48 милиона народна пара подарък за електората на Доган... Ние плащаме, за да остане на власт...

След протести и намеса на премиера 3.2 млн. лв. на данъкоплатците ще отидат за покриване на дълговете на два компании, изкупуващи тютюн, към производители от Североизточна България. Първоначалната информация беше за поемане на малко над 1 млн. лв.
Новата сума става ясна от решение на фонд "Земеделие" от края на миналата седмица, което бе взето само няколко дни след като Бойко Борисов съобщи това на тютюнопроизводители в село Пристое до Каолиново.
Средствата ще бъдат раздадени "по списък", ще се разпределят по схемата de minimis, а точният им размер за всеки отделен производител и начина на плащане предстои да се разпишат в указания. Заради кои две недобросъвестни дружества - "Исперих БТ" и "Михайлидис" (виж карето).
Финансовото подпомагане на тютюнопроизводители идва и на фона на информацията, че години наред те не са плащали данъци върху субсидиите, като се очаква държавата да разсрочи дълга, който се смята, че е между 40 и 45 млн. лв.
Проектът "Европа говори" ще събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако и
В последните дни на март тютюнопроизводители от Североизточна България протестираха на пътя Силистра - Шумен заради неизплатена реколта за 2016 г. от гръцкия търговец "Лийв Табако А. Михайлидис". Два дни по-късно при тях отиде премиерът Бойко Борисов, който на среща в село Пристое до Каолиново обяви, че "има инструмент, с който можем да решим проблема". От думите му стана ясно, че фонд "Земеделие" ще отпусне държавна помощ на тютюнопроизводителите, която да покрие дълга на търговеца към тях- изключение, което държавата не прави за нито един друг бизнес.
Самото решение за това бе гласувано експресно: в края на миналата седмица фондът реши да бъдат отделени 3.2 млн. лв подпомагане по схемата за малки държавни помощи de minimis, чрез които ще се покрият вземанията на тютюнопроизводителите не само от "Лийв табако А. Михайлидис", но и от друг търговец - "Исперих БТ", която не е платила на фермерите изкупената реколта в периода 2010-2011 г. И двете компании са в несъстоятелност като законовата процедура изисква тютюнопроизводителите, които имат вземания към тях, да бъдат добавени в списъка с кредиторите на дружествата.
От протокола на заседанието на Управителния съвет фонд "Земеделие" се вижда, че субсидията за тютюнопроизводството е аргументирана с претърпени "финансови щети от предходни години". Схемата de minimis на ЕС позволява на държавите членки да изплащат подпомагане до 15 хил. евро на земеделците в срок от три години при кризисни ситуации на пазара. Тази субсидия е със 100% държавно финансиране, като в предходни години е прилагана например при болести в животновъдството, ниски изкупни цени на маслодайните рози и др.
Разсрочване на данъци
Извънредната държавна помощ за тютюнопроизводителите е второто изключение, която държавата прави в последните седмици за този отрасъл. Малко преди срещата на Борисов с фермерите от Североизточна България стана ясно, че тютюнопроизводителите имат задължения между 40 и 45 млн. лв към държавата, тъй като от 2014 г. насам не са плащали плосък данък върху получаваните субсидии. Оказа се обаче, че агенцията за приходите обсъжда как да разсрочи задълженията - изключение, което обикновено не прави за останалите браншове.

Източник: Капитал

No comments:

Post a Comment