Имаме най-богатите нотариуси в света! Вземат по 50 бона месечно!

Това показват изчисления на “168 часа” на базата на статистиката на Агенцията по вписванията.
За София например при 150 нотариуси за последното тримесечие на 2015 г., има 18 914.
Тоест всеки месец има над 6300 вписвания.
Следователно за София на нотариус на месец се падат приблизително по 42 вписвания само за имотни сделки.
Ако предположим, че средната такса на сделка е 1000 лв., това са близо 42 хиляди лева месечно.
Но нотариусите печелят и от множество други услуги като например заверките на подписи на различни документи – пълномощни и много фирмени договори, както и сделките с движимо имущество. Едно от най-значимите пера в тази връзка са прехвърлянията на употребявани автомобили, тъй като покупката на нова кола е освободена от този данък.
При тях нотариалните такси се изчисляват по таблица, като в зависимост от стойността размерът им е между 0,8 и 2%. Но като знаем, че сделките с коли се извършват на цени далеч под реалната себестойност, таксите, които се плащат за тях при нотариус, варират средно между 50 и 100 лева. Официална статистика за броя на тези сделки липсва и затова е трудно да се прецени колко печелят нотариусите от тях, но според юристи сумите, събирани като нотариални такси в натоварените кантори в столицата извън имотните сделки, надхвърлят 7-8 хил. лева на месец, пише “168 часа”. В същото време практиката в европейските страни е въобще да не се изисква нотариална заверка на подписите при прехвърляне собствеността на превозните средства.
По този начин един нотариус в София днес си осигурява без усилия поне 50 хил. лева на месец, въпреки че много от тях не се задоволяват и с това, а в същото време заплатата на лекарите е реално 1000 лв. – 50 негови заплати.
Тук не бива да се забравя, че тези печатници за пари имат и разходи – за помощници, сътрудници, наем, фирмени консумативи и др.
При това представителите на професията се ползват с абсолютен законодателен комфорт и доколкото всички плащания за нотариусите са въведени с нормативен акт, те не носят никаква вина за създалата се ситуация.
Но още по-несправедливото според юристи е, че реално нотариусите в България дори не носят отговорност за сделките, които изповядват, защото законът не ги задължава да правят обстоятелствена проверка на съответния имот, както са задължени колегите им в повечето страни от Западна Европа.

No comments:

Post a Comment