Макрон обяви, че иска да става "император" на Европа...

В нова книга френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер се обявява за създаване на "европейска империя", способна да се противопостави на Китай и САЩ и в която страните от Източна Европа играят по-важна роля, предаде "Франс прес". Публикацията се счита за индиректен знак от началника му Макрон за бъдещите му планове.
"Намираме се в много особен момент от европейската история", обясни министърът при представянето пред журналисти на творбата си от стотина страници "Нова империя", която написал по време на коледната ваканция. Тя е публикувана от издателство "Галимар" и днес излиза на пазара.
"За първи път от 1957 г. ЕС може да изчезне или да се превърне в нещо нищожно на международната сцена", предупреди авторът, използвайки представянето, за да отбележи началото на кампанията си за европейските избори на 26 май редом с Натали Лоазо, която оглавява листата на партия "Република, напред!" на президента Макрон.
В книгата си Льо Мер отново обръща внимание на теми, които са му скъпи, като необходимостта от утвърждаване на "европейския суверенитет" спрямо Китай и неговите "нови пътища на коприната", както и САЩ и лозунга на Доналд Тръмп "Америка на първо място".
"Изправени сме пред прост избор: или по-крепко единство, или феодализиране. Пред опасността от феодализиране предлагам това, което наричам нова империя", каза Льо Мер, обяснявайки, че използва този термин умишлено "за да пробуди духовете за едно възможно европейско могъщество".
"Империя с правила, която зачита правовата държава, с граници, с култура, с нации, които имат своя идентичност, култура и памет, която трябва да бъде уважавана", допълни министърът, отричайки да има амбиции, свързани с Брюксел, след изборите.
В книгата си Льо Мер обрисува в не особено приятна светлина Европейския съюз, разтърсен от три кризи: тази, предизвикана от отхвърлянето на договора, установяващ конституция за Европа от Франция и Холандия през 2005 г., икономическата от 2008 г. и миграционната криза от 2015 г. Министърът констатира, че Париж и Берлин повече не могат да вземат решенията сами. "Френско-германската двойка е необходима, но вече не е достатъчна. Трябва да се научим да убеждаваме другояче", каза той.
"Отсега нататък е нужно да вземаме повече предвид страните от Изтока, да обърнем повече внимание по-специално на Полша, която все повече се превръща в една от ключовите държави в европейското строителство", подчерта Льо Мер. /БТА

No comments:

Post a Comment