Главният бушон на Борисов не иска да гръмне

Апартаментгейт става все по-абсурден.
Повече от месец след избухването на скандала с луксозните имоти на хора от високите етажи на властта резултат от разследващите няма. Няма изгледи и да има.
Списъкът с притежателите на евтини жилища набъбва, а проверяващите са сред тях.
Ситуацията е класическа – за да не си цапа ръцете главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича, Върховната касационна прокуратура е възложила проверката кой какво и за колко е купил на антикорупционната комисия. Тя наскоро не намери нищо нередно в това, че финансовият министър Владислав Горанов живее в суперлуксозно жилище, което по документи е на кръстника му.
В решението, което ако студент напише на изпит в юридическия факултет, ще бъде скъсан, се изтъкват елементарни аргументи. Те са от типа, че понеже Горанов си плащал тока, данък сгради и такса смет, не бил в конфликт на интереси. Нито дума за доходите на министъра, който през 2014 г. напусна парламента заради ниска заплата.
"Дойде при мен и ми каза: "Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено.
Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам?", разказа тогава сърцераздирателно Бойко Борисов пред "Преса". Хубавото е, че децата на министъра вече не гладуват.
В проверката за конфликт на интереси се пропуска и фактът какви загуби търпи горкият кръстник, като се лишава от такова луксозно жилище вече години наред, както и защо го прави. По същата схема като тази с късметлията кръщелник ще бъдат обработени сигналите срещу всички щастливи новодомци от властта с изгодни жилища, тераси и асансьори. Още повече че сред тях са ръководни фактори от
антикорупционната комисия,
чието задължение беше да засече неверните жилищни данни
на министри, областни управители и кметове.
Председателят Пламен Георгиев не подаде оставка, въпреки че проверяващите установиха незаконни постройки на терасата му на покрива. Той се оправда, че сауната му и навесите били отпреди да купи апартамента и ако знаел, че са незаконни, не би ги купил. Обяснението е неприемливо дори за хората, които не са юристи. Всеки знае, че купува това, което е описано в нотариалния акт. Останалите екстри би трябвало да са го впечатлили с липсата си в документа. Барбекюто, сауната и каручката все пак не са невидими и всички още се питаме как се озоваха там.
Заместникът на Георгиев - Антон Славчев, който също според имотния регистър притежава чудесна тераса и супер изгодно жилище, си остана в кабинета. И сега в ръцете му е съсредоточена цялата власт да проверява имат ли облага останалите.
Какво е облага комисията е разяснила в решението си за Горанов: "Облага е всеки доход в пари или имущество, включително придобиване на дялове или акции, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на привилегия или почести,
получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по-ниски от пазарните,
помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване или обещание за работа, длъжност, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие."
Апартаменти на цени, по-ниски от пазарните, са облага. Неплащането на данъци над 3000 лв. е престъпление. Декларирането на неверни данни също е престъпление. Подобни престъпления не биха се разминали на никого, ако е обикновен гражданин или предприемач, затова публиката очаква да види наказанията на хората от властта.
Циничното е, че докато дребните чиновници бяха принудени да попълват безкрайни въпросници дали имат яхти и самолети и трепереха да не сгрешат, на антикорупционните борци не им е трепнало за собствените им имоти.
В най-жалка позиция е поставен премиерът, чиито
адкулисни партньори май не му позволяват да се отърве
от "камъчето в обувката си" - КПКОНПИ, така, както направи с Цецка Цачева, Цветан Цветанов и следващите по-ниски топки. Затова не му остава друго, освен да се прави, че нищо не се е случило.
Надеждите му, че ураганът е минал, обаче са напразни. Нови и нови представители на управляваща класа лъсват с неплатени данъци за скъпите си жилища и са уличени в съзнателно деклариране на неверни обстоятелства пред нотариуса и пред данъчните. И то точно преди изборите, от чийто резултат зависи дали правителството ще оцелее. Кой знае до сакралната дата какво още ще излезе. А когато главният бушон в сюжета не ще да гръмне, късо съединение и пожар заплашват цялата власт.
Дали Борисов не е вкаран в ситуацията на Сергей Станишев от 2013 г. - или Пеевски е шеф на ДАНС, или правителството пада?

Източник: Дневник

No comments:

Post a Comment