Бойко може да наложи вето на "Брекзита", за да спаси ТИР-овете... Но къде ти такава смелост...

Пакетът "Мобилност 1" преодоля всички пречки в Европарламента и бе гласуван с мнозинство близо 2/3 от депутатите.
Първоначално започна гласуване една по една на внесените 1300 поправки, но след като се стигна до 263 номер заместник председателят от Германия Райнер Виланд, който водеше заседанието, предложи на депутатите да решат дали да се продължи по същия начин, или да се премине към блоково гласуване, в което поправките от едни и същи вносители са групирани.
До момента всички поправки паднаха поради отрицателен вот на 2/3 от гласувалите.
Румънският депутат Мариан-Жан Маринеску поиска да се запази същият начин, което означаваше многочасово еднотипно гласуване, но белгийският депутат Филип Ламбертс се противопостави. Отново с 2/3 залата се обяви за групиране на поправките.
Така за броени минути бяха изгласувани всички поправки, както и трите текста, формиращи пакета "Мобилност", предложени от докладчиците. Полски депутати се опитаха да протестират, че се нарушават клаузи от правилника на Европарламента, но процедурата не бе променена.
Сега пакетът "Мобилност" отива в Съвета на ЕС, където трябва да бъде одобрен от министрите на транспорта на държавите членки. Ако там възникнат възражения, които пречат да бъде гласуван, ще бъде върнат на Европарламента и ще започнат преговори между двете институции до постигане на съгласие. Повечето държави го подкрепят и вероятно съпротивата на България и още 4-5 държави от Източна Европа няма да е достатъчна да се спре скоростното му приемане.
Фактически, единственият начин тази гавра да се спре, е България да ползва ветото си по друг въпрос, където има право на него. Т.е. да блокира друго важно решение, докато не отстъпят за това. Например "вето" на Брекзита.
Но където ти у Бойко такава смелост...Но някой като Стамболов, би го направил...
Стамболов обаче го няма, имаме си Бойко... Както се казва - стойте си българи в ЕС, докато ви мачка и унижава...

No comments:

Post a Comment