Резилът ГЕРБ: Апартаментгейт стигна и до Файненшъл Таймс

Скандалът „Апартамент гейт” с евтините или непълно декларирани жилища на властта удря по ГЕРБ, като може да доведе до загуба на евроизборите, а освен това има риск и да провали опитите на премиера Бойко Борисов да убеди ЕС да прекрати мониторинга над съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията.
Това се посочва в материал на „Файненшъл Таймс”, посветен на основния политически сюжет у нас преди евровота, предаде бТВ.
В публикацията се посочва, че обществото е било „шокирано” от броя на политиците от ГЕРБ, замесени в скандала, както и от лукса на жилищата им. Изброени са оставките на правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и двамата зам.-министри, които „отричат да се извършили нещо нередно”, както и ситуацията с шефа на „Антикорупция” Пламен Георгиев, посъветван от премиера да излезе в дълъг отпуск по време на проверката на терасата му.
Не е пропусната и ролята в скандала на „Артекс”, в чиито луксозни жилищни сгради в елитни столични квартали живеят част от замесените и които междувременно се оказаха принудени да спрат предизвикалия спорове проекти „Златен век”.
Авторитетното издание отбелязва, че всички нередности са станали публично достояние, благодарение на Антикорупционния фонд, поредицата разследвания на bTV и публикации в „Биволъ”.
„Имиджът на ГЕРБ в Европа ще пострада, въпреки че вероятно правителството ще преживее тази криза. Този скандал няма лесно да бъде забравен – той докосва всеки българин. Хората могат да сравнят финансовите възможности директно с тези на лидерите, като така виждат колко огромна е пропастта”, коментира пред „Файненшъл Таймс” д-р Моис Файон от Центъра за изследване на демокрацията.

No comments:

Post a Comment