Министерството: Който иска да остане учител, да забрави думите "турско робство"... Иначе да напуска!

Публикуваме писмо от учителка, присъствала на едно от новите "обучения" на МОН, което задължава учителите да учат, че не е имало турско робство, че периодът след 1944 г. е най-черния в историята, и че всички беди на България идват от Русия.
Промиването на мозъци продължава...
„Здравейте!
Помолихте ме да напиша това, което знам за обучението на учителите по История, организирано от МОН.
Такива обучения се провеждат от началото на годината, всяка седмица.
Има задължителна квота и от всяка област се изпращат по 3 учители, или експерти от РУО.
Досега са обучени 10 групи, по 75 човека всяка. Тъй като капацитетът на всяка зала е ограничен, всяка група е разделена на още 3 такива, на които преподават различни преподаватели от Софийския университет, Югозападния университет, Българската академия на науките, Нов български университет, Шуменския университет.
Част от преподавателите са доц. Антоний Гълъбов и проф. Евелина Келбечева, сигурен съм, че знаете доста неща за тях.
Наименованието на обучението е просто „Обучение на учители по История и цивилизации относно новите учебни програми в десети клас“. Обучението трае 5 дни и е изцяло финансирано от МОН.
От споделения опит с колеги, включени в първите групи, знаехме, че една от „новостите“, които трябва да научим е „че турско робство не е имало“ и това е повтаряно и потретяно. На една от последните групи проф. Рая Заимова каза, че „Християнските семейства са давали по едно момче, а те са имало по много, за да има мир и любов и да живеят по-добре“ (за кръвния данък); „Девширмето е път към просперитет“; „далеч от центровете на официалната религия българският селянин няма усещане за фатален избор“ (за ислямизацията) и че „голяма част от българските светци са наказани със смърт, защото първо са приели исляма, а после са отказали от него“. Във всички групи преподавателите са твърдели, че ислямизацията е била епизодична, не чак толкова агресивна и в голяма степен – доброволна.
Друго, което ме впечатли: за всичките ни нещастия е виновна Русия, като се започне още от походите на княз Светослав през 10 век. Но, ние, българите, цели 7 пъти сме успели да ѝ извием ръцете, включително като сме я принудили да води Освободителната война, която тя въобще не е искала да води. Но сме ѝ извили ръцете! И днес ние трябва да се освободим от тази робска емоционалност, която ни свързва с нея и да спрем да говорим за любов и привързаност към освободителката, което била пълна глупост.
На децата вече не трябва да преподаваме факти, години, събития и личности! Трябва да им обясняваме идеологии! Това било истински важното, за да станат мислещи хора с европейски ценности (доц. Лъчезар Стоянов). Нямало такова нещо като положителни постижения в периода 9 септември 1944 – 10 ноември 1989. Това е най-мракобесният период от българската история! Нищо хубаво не се е случило тогава! И понеже в залата настъпи вълнение, преподавателят повиши тон и рече, това е държавна директива и ние сме ДЛЪЖНИ да преподаваме по този начин, иначе подлежим на съд. Зададе ни въпроса „Вие искате ли да практикувате тази професия, или не искате?“ При което настъпи мълчание, което се запази до края на лекцията… Финалът беше „Вие трябва да знаете, че министерството плаща много пари да сте тук и да правите каквото ви се казва…“ (това за парите няколко пъти ни беше натяквано).
Аз знам, че не искам да се преподава по този начин на дъщеря ми! Искам да я науча и да ѝ внуша други ценности. Затова Ви писах, въпреки, признавам си, че ми е притеснено. Но и знам, че ще продължа да си върша работата така, както си знам и както са ме учили далеч по-стойностни хора от тези, с които се сблъсках миналата седмица. Същото споделиха с мен и други колеги, по време на почивките. За жалост, има и такива, които много старателно си водеха записки, убедени, че това е истинската История на България.
Не знам дали и колко от колегите ми биха се осмелили да потвърдят това. Знаете какъв страх цари в нашата система… Това е.
Успех Ви желая!“

52 comments:

  1. Това просто не може да е истина, защото ако е, жалко за учениците, които могат да бъдат учени от учители, които са навели просто глава. Но пък не друг, ние сме измислили оговорката: "Преклонена глава самя не я сече".
    Пари, слугинаж и лъжи...тъжна история!

    ReplyDelete
  2. Значи променят историята,мислят се за герои,Русия не е участвала във война със турците,Турция ще нападне пак,Бойко вече е слуга на Ердоган,Русия вече няма да ни спаси.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Абе стига с тази Русия бе боклуци продажни :Обичайте БЪЛГАРИЯ!!!

      Delete
  3. ако това е вярно БОГ ДА ПАЗИ НАРОДА ОТ ЦУНЕДУПКОВЦИ

    ReplyDelete
  4. Ох, робството турско, ни направи племе мижитурки.Мижайте и си Трайте! Рекох да се възпротивява и ме окастриха. Това спечелих.Опитайте и вие. Навързани са като свински черва.

    ReplyDelete
  5. Предатели!Отново под робство,и така до края на света!!Жална ни майка!!

    ReplyDelete
  6. На „дебелата" в България се гледа като на „нещо" лишено от сексапил.Ако искаш да отслабнеш и търсиш начин как да спреш похапването- това определено е за теб- няма диети,няма хапчета ,няма досадни упражнения http://bit.ly/2p1tJi2

    ReplyDelete
  7. Да дойдат на мен да го кажат! Ще им обясня цялата БГ история на бързо! Да си скъсат дипломите тия ЕНИЧАРИ!!!

    ReplyDelete
  8. :) Не виждате ли, че това е майтап?

    ReplyDelete
  9. Македония номер 2

    ReplyDelete
  10. Никакъв майтап не е. Лизогъзците са по-отвратителни от робите. Българските предатели са най-гнусните измежду предателите когато предават род и родина. Защото ако ги нямаше Руснаците България нямаше да съествува на картата, и същите тези лизогъзци щяха да бъдат селяни в от някое Османско село днес.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Значи ти не вярваш на най- големите имена в българската история,като Раковски Левски Вазов Каравелов и всичките ни възрожденци ,че Русия е ваг на България.То не си българин: Жалък си.

      Delete
  11. Какъв да бъде коментарът? Този индивид чува ли се? Премиерът и останалите му лицемери от що са родени? Къде и кога са се учили? Не бих казал "образовали", защото ще бъда лъжец.Решението е едно единствено, да бъдат позорно изхвърлени и осъдени за нанесените морални и материални щети.Това е ДЪЛГ на целия народ български,а изпростелите и продали се нямат място сред честните.

    ReplyDelete
  12. Българина е Българин на всякъде! Днес може да не харесваме държавата ни и утре да побегнем в други територии, но там пак ще бъдем Българи! Времената са бързи, продават държавата ни, опитват се да изменят и миналото ни и да променят самите нас! Може би и ще го направят! Но не обръщайте внимание на това, мислете за това, че сте Българи където и да сте, под каквото и да е управление!
    Мислете за себе си и това какви сте самите вие, където и да се намирате. Българин да се наричаш, първа мисъл е за тебе!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Динко ДиневJune 13, 2019 at 3:07 PM

      Изключително тъпо и лековато изказване!!!

      Delete
  13. Това може, това е истина. Социалните работници след обучения за борба с насилието по текущия подписан Норвежки Финансов Механизъм дават такива консултации на деца 5-6 клас:
    "Образованието не е токова важно, необразованите също се оправят някак."
    Това не е шега. Нещата се влошават и тази глупост на тоя министър много хитро се използва от организации с чуждо финансиране да си търсят деца и родители за "да им повишават капацитета". Всеки пропуск ан МОН се сграбчва и хитро се експлоатира до припадък.
    "Не на стратегията за детето 2019-2030" има вече 30 000 души във фесйбук.

    ReplyDelete
  14. За тия уруди, който се наричат "професори" само СМЪРТ!!! А за учителите, които лъжат децата забрана да практикуват тази професия в България!!

    ReplyDelete
  15. И това ли доживяхме, мамка им мръсна на тия лайнари от ГЕРБ,предатели долни!

    ReplyDelete
  16. Много патриоти тук, а когато учителите стачкувахме преди 12 години, хич и не Ви се чуваше защо стачкуваме. Чухте едни "заплати" и Ви настроиха масово срещу нас само с това. А тези глупости още тогава ги имаше, никой не чу, не написа във вестник и не каза по медия, че стачкувахме и заради тях. Сега се пените тука и чакате само учителите да протестират. Ами те са пред пенсия, оплюти от обществото и заринати с глупости от купища наредби. Неблагодарен български народ - предстои да си получи заслуженото "образование".

    ReplyDelete
  17. Някой от тези, които тук коментират, чел ли е нещо от новите учебници за 10 клас? Голяма част от написаното е пълна манипулация. Що се отнася до османското управление, да, от гледна точка на историческото познание няма робство и по това никой професионален историк у нас не води спор. А не знам каква е тая любов по турското робство - някакъв особен белег на българския патриотизъм ли е, извор на национална гордост ли? Трябва да погледнем към съседите ни - в гръцките учебници османският период е определен като период на "липсваща гръцка/елинска държавност". Що се отнася до ислямизацията: ако Османската империя искаше да ислямизира балканските християни, то за толкова векове това щеше да се случи (имайки предвид абсолютната власт на османските султани и наложения ред на Балканите). Така че, историческите факти не бива да се представят основно чрез емоциалното посредничество на романтичната възрожденска литературна традиция.

    ReplyDelete
    Replies
    1. На тях просто им харесва да се наричат роби. Ние никога не сме били роби. Може ли някой да ми каже колко струва един българси роб?

      Delete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Просто няма да стане тяхната работа , ако си мислят ,че някой ще се съобразява с това какви с глупости искат да напълнят главите на децата ни ! Аз лично ще се постарая сина ми да познава много добре историята на България ,така както съм я учила аз ,за целта съм се снабдила с учебника Родинознание на Костадин Костадинов ,в който много добре е описана истинската история ,така че зависи от нас какво ще знаят децата ни . На учителите могат да им забранят да преподават истината , но на мен никой не може да ми казва какво да правя !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Това не е майтап

      Delete
    2. Другарко, не забравяй да кажеш на детето си ,че чичко Ленин чичко Димитров са вашите бащи, от които произлизат е цялата червена пасмина

      Delete
  20. Напълно споделям направеното от МОН. Това трябваше да се случи преди 30 години. Но по-добре късно, отколкото никога. Сега децата ще знаят истинската история на родината си , а не някаква измислена от комунистите. А тази партийка Възраждане да се скрие с простотиите си. В България вече има мислещи хора, а не само партийни послушковци.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Бог да пази всинца ни, от хора като вас!!!

      Delete
    2. Много си прав. Все повече осъзнати и мислещи хора има с всяко едно ново поколение. Само те ще оправят държават, а не някакви си чичковци с шкембаци които лъжат и крадът и народът мълчи и го е страх да се дигне срещу тях. По-лесно им е да те напсуват анонимно в някакви си коментари.

      Delete
    3. Няма Турско робство следователно мяма турци и няма и Възродителен процес. Има на територията нелегални мигранти които вероятно трябва да придобият статута и имтехрацията от държавата като на всеки редови клошар

      Delete
    4. Да ти еба майката във черната вмирисана путка!!!Долен миризлив нещастник,лапач на евро американски и чифутски меки пишки!!!

      Delete
    5. Ти си РОБ на тези , които ти плашат за тази пропаганда.

      Delete
  21. Да го набия на на майка ти,да те еба в педала

    ReplyDelete
  22. Браво, напълно подкрепям казаното от Вас.

    ReplyDelete
  23. Да се изпикая на главата на тоя педал рязан

    ReplyDelete
  24. Истината е някъде по средата. Но все пак искате ли да има Българска държава, така както има Германия, Франция и САЩ? Тогава трябва да признаете Русия и да сведете глави пред делото и. А социалистическия период, въпреки грешките допринесе най-много за създаването на България - поне за това че има още какво да се краде, вече и от името на България.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Русия донесе робство на България. Окупира държавата ни и 45 години и държа в робство. Това са факти. Излишно е всяко подмокряне пред измисленият двоен освободител. Поробител е Русия. И тоа са факти. За турското робство ще видим. Може би като поискаме и получим оставките на кретените наредили да се крият важни факт от БГ историята ще ни се получи. Батак ще стане затворено населено място ли? Няма начин.

      Delete
  25. Е като са били времена на любов 500 години ,защо османците не да си стояли в държавните граници а насила са ислямизирали чуждите населения .Пък относно Русия веднъж ако са ни помогнали десет пъти са ни пр....ли.

    ReplyDelete
  26. Това може ли да е истина?!? Потресаващо!!! Това само в диктаторски държава може да се случи. Дали не се превръщаме в такава? Още не мога да го асилимирам. Но след последното изказване на оная ....... министърка на външните работи, започвам да вярвам в искреността на тази история.
    Продадоха цялата държава, а сега и децата ни ли искат да продадат? Или се опитват изкуствено да създадат конфликт? Или поредната манипулация, която трябва да доведе до някое действие или поредното бездействие?
    Едно със сигурност знам, че историята се гради върху извори. В кои извори намериха точно тази информация, която се опитват да втълпят на всички нас? Българите не сме расли в плантации, вярно е. Но и черните, които са живяли в т.нар.робство, не са загубили обичаите, вярата и корените си.

    ReplyDelete
  27. Боклуци! Гъзолизци! Чуждопоклонници! Гнусна раса такава, никога няма да обикнат своето, трябва все да измекярстват. Крадат собствения си народ и подгъзуват на чуждия. Нещастници скапани!

    ReplyDelete
  28. Това нд е сериозно ......На кратко доцент докторите и МОН искат да ви кажат , че по тяхно време са учили глупости и това което ги е карало някога да се нарекат гордо БЪЛГАРИ е пълна глупост и едва ли не лъжа . След още година или две си взимам немското гражданство и не искам да чувам или казвам повече никога че съм БЪЛГАРИН. СРАМ МЕ Е ТОВА НЕ Е СЕРИОЗНО . ПРОДАЖНИЦИ ��������������������

    ReplyDelete
  29. Владо, бягството не е решение. Наистина трябва да се избере ново правителство, но от кои да бъде, като няма достойни претенденти...

    ReplyDelete
  30. Идиоти няма пък ще си я употребяваме и винаги ще си учим децата че е имало ТУРСКО РОБСТВО ,а на тебе мога да ти се изплюя на скъпия ти костюм дето са ти го купили Краварите

    ReplyDelete
  31. Поредната фалшива новина!С такива новини печелим само омраза.

    ReplyDelete
  32. Nqma nisto vqrno v tova.Zasto promenqt istoriqta na Balgaria

    ReplyDelete
  33. Пълна тъпотия. Как може такова извръщение. Нямало било турско робство. Аз съм бивша детска учителка. На времето ни забраняваха да влизаме в църква защото трябваше да учим децата на атеизъм. Когато ходих в отдел просвета да търся работа имах медальон със символите на вяра, надежда и любов. Казаха ми да махна кръста защото иначе ще си загубя работата. Сега пък ще забраняват на учителите да говорят за турско робство. Що за идиоти командват тая държава.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Атаката е масирана от близо месец.Предполагам,че това е цената ,която ГЕРБ плащат чрез народа ,за да бъдат оставени на власт от САЩ.Гнус и отврат.Тези да най-долнопробните

      Delete
  34. Любопитно...тъй като има учители БОЛ и то пивечето с "желание" да обучават деца, ако напуснат и тези може да затворите повечето училища ��

    ReplyDelete
  35. И сигурно произведенията на Ботев, Вазов, Каравелов, Славейков, и много много други творци, са писани, през 45 годишното руско робство. Аз си пазя всички книги и един ден децата ми ще ги прочетат и ще видят каква измет ни командири.
    На господин учен му пожелавам да продължи да лигави топките на продажниците, и да седне да почете малко българска литература, изглежда му липсва.
    Тея европейски ценности от коя шахта идват не знам. Но ако това е свързано с тях , защо не изменят и историята на Германия, да речем фашистите са спечелили териториите си на белот,защото ги е било страх че Европа ще западне ако не са те.....
    Гнус ме е да си пусна телевизора даже

    ReplyDelete
  36. Да, не е било робство, роби са били негрите в Щатите, на търгове, като добитък! При нас е било гнет, гавра, унижение, най-добре ми звучи мъжко малтретиране,сеч или еничарство и женско изнасилване" Разрешавам ви господа малоумници да ме цитирате в нов учебник, ще се гордея, ако бъдещите поколения правят съпоставка между робството в Америка и турската гнет в България в часовете по история и накрая да казват : "Не е имало робство, било е много по-страшно и унизително и ние трябва да помним и отмъстим!"

    ReplyDelete