Корнелия Нинова: Внасяме подписка за отстраняването на Пламен Георгиев и заместника му!

БСП внася подписка в парламента с искане за отстраняване на Пламен Георгиев като председател на КПКОНПИ.
Внасяме същата подписка и за заместника му.
Това заяви на пресконференция на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Тя поясни, че най-вероято подписката ще бъде внесена утре в деловодството на Народното събрание.
Решението за това е взето в четвъртък сутринта на заседание на ръководството на ПГ на "БСП за България".
Нинова бе категорична, че социалистите няма да се върнат в пленарната зала, повтори тезата на БСП, че този парламент е изчерпан и решението е предсрочни избори.
"Днес премиерът Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, председателя на КПКОНПИ, като му остави вратичка за измъкване, казвайки или да си подаде оставката, или да излезе в дълъг отпуск. Разбира се, Пламен Георгиев веднага се възползва от тази вратичка и излезе в отпуск до приключване на проверката", заяви в началото на изявлението си пред медиите Нинова. И подчерта - "от опит знаем, че тези проверки продължават месеци и години, това е начинът да се замете случаят, да се забрави от обществото и Пламен Георгиев да се върне на бял кон някой ден."
Ние категорично не приемаме това решение, заяви лидерът на БСП. И припомни, че преди дни от БСП са поискали оставката на Пламен Георгиев. Затова са стигнали до идеята за подписката.
"Припомняме, че Пламен Георгиев беше избран от новата управляваща коалиция ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти и Воля. Ние бяхме против неговия избор. Нещо повече, бяхме против закона и начина, по който беше създадена Комисията. Внесохме свой, различен закон, с абсолютно различна философия. Той беше отхвърлен от ГЕРБ, ДПС, ОП и Воля. Отстраняването на ръководството на КОНПИ, което искаме, няма да реши по същество проблема, защото няма как управляващите, които и да са те, да си избират тези, които ще ги проверяват. Резултатът от такова решение е ясен. Никога няма да има докрай борба с корупцията по високите етажи на властта, защото те са взаимозависими и взаимо обвързани", продължи пред медиите Нинова.
„На Консултативния съвет по национална сигурност при президента ще предложа три-четири конкретни и различни мерки за истинска борба с корупцията по високите етажи на властта. Там ще разберем според реакцията на другите лидери на партии имат ли воля да се справим с този проблем или ще продължат да имитират такава борба с корупцията“, бе категорична Корнелия Нинова.
Много е странно, че човекът, който предложи Пламен Георгиев в парламента, за награда днес става министър на правосъдието, каза още Корнелия Нинова.
И даде думата на зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.
Номинацията на Данаил Кирилов за министър на правосъдието е лоша новина, бе категоричен Зарков.
„Това е ясен знак, че правителството няма нито идея, нито желание да преодолее проблемите пред българската съдебна система и да гарантира пред гражданите елементарна справедливост. Данаил Кирилов не може да бъде гарант за качествена съдебна реформа“, заяви Зарков. И изтъкна: "Не мога да се сетя за законодателен скандал, в които Данаил Кирилов да не е замесен!"
„Тази номинация на премиера Борисов е толкова скандална, толкова абсурдна, че граничи с провокация“, продължи той. По думите му сякаш премиерът Борисов се опитва да тества докъде може да стигне търпението на българските граждани. „За нас това търпение е изчерпано“, поясни още Зарков.
Водачът на червената евролиста Елена Йончева пък цитира немска медия, която илюстрира статия за корупцията в България с лика на Цветанов.

No comments:

Post a Comment