Наемат Машини за гласуване за цена ШЕСТ ПЪТИ по голяма, от цената, ако ги беше произвела Българска фирма!!!

Поредната далавера...
Бойко ще наеме Машини за гласуване с цена на наема 2500 лева на брой!!!
А Партия Бяла България има проект за такива системи  за цена от 400 лева на брой!!!
Какво има в Машината за гласуване?
Един Таблет със сим карта за интернет и евентуално - едно печатащо устроийство!!!!
Дали това струва наема от 2500 лева?!?!
Или Бойко пак си прави далавери като за последно, и нищо чудно вота да се манипулира ПАК, чрез фалшифициран софтуер на тези Машини за гласуване!!!
При системата на БЯЛА БЪЛГАРИЯ - няма начин да се фалшифицира вота и резултатите излизат една секунда след края на гласуването.
Има и вариант за изцяло Електронно гласуване, като всеки гласува от личния си телефон или от телефона на роднина, за когото предварително е дал заявка преди изборния ден.
Има много начини за прозрачен и 100% честен вот - но до сега ГЕРБ не е използвал нито един - познайте ЗАЩО!!!
Ето и новината за Машините за гласуване:
Централната избирателна комисия определи победителя в обществената поръчка за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване с решение номер 193-ЕП. Това е компанията "Сиела Норма" АД, съобщиха от ЦИК.
Фирмата ще осигури и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент.
От състезателната процедура са отстранени "ЛЕКС.БГ" ЕАД, защото ценовото предложение не отговаря на предварително обявените условия на поръчката и "Български машини за гласуване" ЕООД, тъй като е представило оферта, която не отговаря на предварително обявените условия и на техническите спецификации, се уточнява в съобщението.
Наемът, логистиката и обучението за използването на тези 3000 машини ще струва 7,5 млн. лева. Това беше максималната прогнозна цена на обществената поръчка, толкова е и сумата посочена в офертата на "Сиела Норма", съобщи "24 часа".
Трима от членовете на ЦИК обаче гласуваха "против", макар отрицателния си вот да обясни само зам.- председателката Кристина Стефанова.
"Трябваше да купим, а не да наемем машините, защото ни очакват още едни избори тази година. Анализът, който беше направен показа, че наемната цена отговаря на покупната. Смятам, че не е целесъобразно ЦИК да наема машини", каза тя.
Очаква се в следващите 3 дни ЦИК да сключи договор за наемане на машините за гласуване. Решението може да се обжалва пред съда.
Оказа се, че от спечелилата фирма са знаели предварително за резултатите от Обществената поръчка...
Произведени през 2019 г. за изборите в България - машините за гласуване са собствена инвестиция на компанията. След като спечели обществената поръчка, тя ще ги отдаде под наем. От фирмата уверяват, че ще се справят с кратките срокове.
Веселин Тодоров - "Сиела Норма" АД: Остава един месец до изборите. В това време, освен че машините трябва да бъдат допроизведени, трябва да бъдат транспортирани до България, те пътуват от Далечния изток, трябва да бъдат оборудвани с UPS, трябва да бъдат заредени със софтуера, който все още не е донаписан, защото ние не знаем бюлетините. не познаваме още изискванията за размери и т.н. на ЦИК. Има лога, които трябва да се поставят, така че всичко е наистина в последния момент, но имаме готовност, има подготвен екип, има подготвени складове, транспортни средства, правим обучение с новите машини.
За осигуряването на машинното гласуване са предвидени 7 милиона и половина.
Александър Андреев - говорител на ЦИК: Нашето решение би могло да бъде обжалвано, съгласно закона за обществените поръчки. Ние се нaдяваме, че такова няма да има - не само, за да успеем, тъй като самата процедура беше проведена съгласно всички правила - обявената документация и не би следвало да има основание за обжалването ѝ.

Източник: www.svetovninovini.online

No comments:

Post a Comment