Adsense-top

Главният секретар на ДСБ сменил името си, издирван е за имотни измами

Главният секретар на Демократи за силна България Емил Мачиков е сменил фамилията си и е бил издирван за имотни измами, преди да започне политическа кариера под новото си име.
Това установи съвместно разследване на телевизия Европа и сайтът breaking.bg.
Историята стартира през далечната 2006 г. Тогава настоящият партиен ръководител Емил Мачиков, известен по това време с името Емил Ивов Илиев, се запознава с живелия дълги години в Германия Константин Мавродийски. Под предлог, че ще му помогне за изграждане на строителен бизнес, Емил Илиев сключва договор с компанията на Константин Мавродийски „Кристиан 98“ ЕООД и заедно създават дружеството „Здравен инженеринг“ ООД. Управител е именно Илиев, както и собственик на 90% от капитала от 5000 лв.
Дейността на дружеството се съсредоточава около изграждането на два строителни обекта в столичния квартал „Манастирски ливади“ – „Здравец 1“ и „Здравец 2“. Технически директор на строежите е бащата на Емил – Иво Илиев. С което започват и проблемите… за Константин Мавродийски.
Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски:
„Казусът беше такъв, че той беше инвестирал една сериозна сума в проекти жилищно строителство в „Манастирски ливади“, т.нар. проекти „Здравец 1“ и „Здравец 2″. И ми разказа една история, която, ако мога да преразкажа с две думи – неговите партньори го бяха измамили. Измамата се състои в това, че той е дал едни пари, които се харчат за други неща и не влизат в проекта“.
Според Мавродийски 420 000 лв. фирмен капитал е използван от Емил Илиев и баща му за извършване на основен ремонт на негов апартамент на ул. „Гурко“ 25 в София, комплексно саниране на фасадата на 5 етажна сграда на същия адрес и ремонт на вила, намираща се в село Коняво, област Кюстендил. „Имаше слухове, че е организирал саниране на сградата и съм чувал, че са възникнали някакви проблеми“, обясни съсед на Емил Илиев.
Нещо повече, отново с фирмен капитал е закупен луксозен джип на лизинг, чиято стойност с лихвите надхвърля 200 000 лв. Според Мавродийски техническият директор Иво Илиев е оправдал изразходването на 264 000 лв. от капитала на „Здравец инженеринг“ ООД с „изплащане на задължения към „опасни лица“. Кои са опасните лица, на които фамилията Илиеви е изплатила над 260 000 лв. – не става ясно. През август 2010 г. Емил Илиев, известен днес като Емил Мачиков, е изключен от дружеството, на което допреди това е бил управител. След това от фирмата губят връзка с Илиев, въпреки, че завеждат гражданско дело за част от сумите, за които се твърди, че са били отклонени.
Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски:
„Получихме изпълнителен лист, но ЧСИ-то не успя да го намери. Така или иначе не последва нищо, защото това лице нямаше нищо на свое име, нямаше имущество“.
С излизането на Илиев от касата на дружеството изчезва и сумата от 370 000 лв. Заради изчезналите суми срещу бившият строителен предприемач и настоящ политик е образувано и досъдебно производство през 2012 г.
Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски:
„То беше спряно, тъй като Емил Илиев не можеше да бъде открит“.
Защо Илиев не е могъл да бъде открит? Според разкази на негови съпартийци в ДСБ в този период той не е присъствал в страната. Така се стига до 6 юни 2013 г., когато Емил Ивов Илиев става Емил Ивов Мачиков. Самоличността му бе потвърдена и от Вероника Цветкова, бивш счетоводител на ужиления Кристиян Мавродийски.
Вероника Цветкова:
-Разпознавате ли това лице и с какво име ви е известно то?
-Да, това е господин Емил Ивов Илиев. Познавам го като управител на фирма „Здравец инженеринг“ ЕООД“.
След смяната на името през 2013 г. Илиев, вече Мачиков, се впуска в политиката. Още през февруари 2014 г. е назначен от Радан Кънев за главен секретар на на партията Демократи за силна България. Преди дни Кънев категорично отхвърли възможността в редиците на „Демократична България“ да има извършители на престъпления.
Радан Кънев:
„Хората, които са на отговорни позиции в „Демократична България“ в момента нямат престъпни петна в миналото си, включително тези, които са участвали във властта“.
Освен близък до Радан Кънев, Мачиков придружава Атанас Атанасов на конференциите на Европейската народна партия. Близък е и до общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева, както и до колегата й Иво Божков. В събота пък Мачиков, известен преди като Емил Илиев, бе сред основните лица по време на регистрацията на Демократична България за европейските избори.

Източник: Телевизия ЕВРОПА

No comments:

Post a Comment