Протести срещу Стратегията за детето: Прокарва се "на тъмно"

Стратегията за детето е спорен документ, насочващ към децентрализиране на семейството, отнемайки функцията на родителя и поверявайки я в ръцете на социални работници.
Не по-малко опасен е и "План за действие 2019 - 2020".
Това каза в ефира на Дарик Мариана Стратиева от организаторите на Групата "Не на Стратегията за детето 2019 - 2030" за Бургас.
Тя беше част от втората двойка, сключила брак в инициативата на Дарик #ОсмелиСеДаКажешДа.
В понеделник в цялата страна предстоят протести срещу приемането на Стратегията. В Бургас кампанията ще продължи още малко, преди хората да излязат на улицата.
"По темата се говори малко, но за сметка на това се работи активно за прокарването й в Министерски съвет. Недопустимо е нормативен документ в България да бъде финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Стратегията, състояща се от 74 страници, не е представена пред широката общественост", каза още Стратиева.
По думите й, със Стратегията, държавата влиза в личния живот на българското семейство. Стратиева сподели, че все още много граждани не приемат сериозно темата, тъй като или не са запознати с нея в детайли или не вярват, че текстовете ще бъдат одобрени в този вариант от правителството.
"В Стратегията е заложено въвеждане на Джендър обучение от 4-годишна възраст, което продължава и в училище. Това са само част от неприемливите текстове. За щастие, хората които се обявяват против приемането й стават все повече, а позицията им е твърда", каза още Мариана Стратиева.
За протестите, за обществените нагласи и за "подводните камъни", които спъват цялостта на семейството, чуйте повече в звуковия файл от Мариана Стратиева:
На 18 април стана ясно, че внасянето на Проекта на Национална стратегия за детето 2019-2030 г. в Министерски съвет се отложи за края на месец май.

Източник: Дарик

No comments:

Post a Comment