Борисов готов да подпомогне реставрацията на "Нотр Дам"

България е готова да подпомогне финансово и с командироване на реставратори да подпомогнат за възстановяването на катедралата "Норт Дам" в Париж.
Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след среща с грузинския си колега Мамука Бахтаздзе.
По думите на премиера България има изключителни реставратори и живописци. Така България ще се включи във възстановяването на този символ на християнството.
"България ще подпомогне възстановяването на катедралата "Нотр Дам" финансово и чрез реставратори и живописци. И Грузия, и България сме православни християни.
Сутринта на нашия посланик в Париж му предадох да предаде на президента Макрон и на нашите колеги там освен, че съжаляваме и скърбим за тази светиня, каквато е "Нотр Дам", че сме готови и за подпомагане, както и финансово, но на първо място България да предложи, защото има изключителни реставратори и живописци.
Ние ще ги командироваме да помагат и с това ще бъде нашата помощ, но да участват българи в бързото възстановяване на този символ. Имаме изключително надарени хора в тази област, за да подпомогнем и ние с нашия принос на Франция“, сподели Борисов.
Борисов призова журналистите да следят процеса, за да видят какво страната ни ще направи.
Припомняме, че вчера вечерта в катедрата "Нотр Дам" в Париж пламна пожар. Огънят вече е потушен, но щетите са огромни. Причините все още се изясняват.
Президентът Емаюел Макрон обеща, че от днес ще събира водещи архитекти и реставратори, и да се положат всички усилия катедрала да бъде възстановена. Той заедно с първата дама разгледаха в ранните часове на деня пораженията.

Източник: Факти

No comments:

Post a Comment