Чехия обяви, че няма да влиза в Еврото, докато не гарантират, че няма да плаща стари дългове... Наш Бойко напира пръв...

Чешката република заяви, че не би трябвало да носи отговорност за спасяването на Гърция преди влизането си в еврозоната, което може да доведе до по-нататъшни сътресения в единната валута.
"За нас е трудно да говорим за присъединяването към еврозоната в момент, когато ние автоматично трябва да спазваме решения, в които не са участвали нито чехи, нито чешки политици", заяви секретарят по европейските въпроси Алес Хмелар пред  Хорарски новини.
Хлемар обясни, че правителството иска еврозоната да гарантира, че то няма да трябва да поеме гаранции по заемите преди Чешката република да приеме общата европейска валута.
Министър-председателят Андрей Бабиш също заяви, че страната "не може да гледа сериозно на въвеждането на еврото, освен ако не стане ясно как еврозоната ще се справи с миналите си задължения и как ще изпълни реформата, за която често говори".
Чехия досега не е определила дата за въвеждане на еврото поради нежеланието си да носи отговорност за  дълговете на Гърция.
Кризата в Гърция започна през 2009 г. и се превърна в център на европейската дългова криза. Това доведе до спад от 26% в БВП на страната - от 242 млрд. евро през 2008 г. падна до 179 млрд. евро през 2014 г., на фона на строгите икономии, наложени от Европейския съюз.
По-рано вчера Европейската комисия разкри, че ще отпусне на Гърция още 180 млн. евро помощ, което е знак, че спасяването между ЕС и Гърция продължава, независимо от плановете страната да се сбогува с международната помощ през август.

No comments:

Post a Comment