Турция блокира присъединяването на Македония към НАТО

Турция заплашва да забави ратифицирането на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, ако югозападната ни съседка не екстрадира 15 турски граждани, които Анкара обвинява в участие в опита за държавен преврат от лятото на 2016 г., съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Според доклад на Balkan Insight Анкара настоява, че 15-мата турски граждани са членове на мрежата на живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен, сочен от турските власти като оркестратор на опита за сваляне на Реджеп Тайип Ердоган от власт.
След подписването на Преспанското споразумение с Гърция през юни 2017 г., в началото на тази година постоянните представители на страните-членки на НАТО подписаха протокол за присъединяването на Северна Македония към Алианса.
Но заплахата от Анкара сега може да забави кандидатурата на Северна Македония за присъединяване към Северноатлантическия съюз, предупреждава изданието.
Въпросът бе повдигнат и от турския министър на отбраната Хулуси Акар по време на посещението му в Скопие на 3 април.
Припомня се, че по време на неотдавнашно посещение в Косово Акар също отправи искания за екстрадиране на турски граждани, които също са обвинени във връзки с гюленистите.
Според медийни доклади премиерът на Северна Македония Зоран Заев е отхвърлил исканията на Анкара и е получил подкрепа от представители на Европейския съюз, които също призоваха правителството в Скопие да подкрепи 15-те мъже.
Въпреки това министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска заяви в неотдавнашно телевизионно интервю, че освен с други членове на Северноатлантическия съюз, страната й се нуждае и от Турция за ратифицирането на протокол за присъединяване към НАТО.
От 2016 г. насам Анкара засили напрежението с Атина по отношение на съдбата на осмина военнослужещи, които Турция обвинява за участие в преврата. Гърция им предостави убежище. През февруари тази година турската информационна агенция Anadolu Agency съобщи, че правителството в Анкара предлага общо 5,6 милиона евро за връщането на осмината офицери.

No comments:

Post a Comment