Нова Зеландия премахва всички позовавания на Иисус от парламентарната молитва

В навечерието на атаката срещу джамията в Крайстчърч научихме, че Нова Зеландия е премахнала позоваването на Иисус Христос от парламентарната молитва, предизвиквайки недоволство сред християнското население.
Говорителят на Парламента, Тревър Малард, е взел решението да отпаднат позоваванията на Иисус Христос, за да направи молитвата „по-отворена“ за всички парламентаристи.
„Гардиън“ съобщава: Обръщението към „всемогъщия бог“ остава, но то не е специфично за християнския Бог.
Протестиращите искат възстановяване на името на Иисус, държейки плакати с надписи „Безчестния Юда Малард“.
Около 1000 души протестираха на стълбите пред Парламента в Уелингтън, подчертавайки, че Нова Зеландия е християнска нация и Малард няма правото да премахва името на Иисус.
„Той заслужава ритник отзад, и всъщност трябва той да бъде отстранен, защото това е християнска нация“, каза протестиращият Рейки Тойчър пред Радио Нова Зеландия.
„Ние не споделяме неговия атеизъм“.
Друг от протестиращите, Кармел Морган, каза, че Малард е трябвало да се допита до новозеландците или да свика референдум, преди да променя молитвата.
„Това е страна на демокрацията, това е страна на свободата, ние искаме да сме страна от първия свят... той ни отне този избор.“
Политици като Джасинда Ардерн и Уинстън Питърс коментираха, че би било редно говорителят да направи по-широки консултации, преди да внесе промените.
„Също така, решението какво трябва да се промени, трябваше да бъде взето от парламентаристите, а не от говорителя – това е нашата позиция и аз мога да я заявя публично“, каза заместник-премиерът Уинстън Питърс пред Радио Нова Зеландия.
„Ако ще правим промяна, нека има парламентарно решение, не еднолично“.
Малард каза, че се е консултирал с парламентаристи и мнозинството от тях индикирали, че са за секуларна молитва.
Изоставянето на традиционната християнска вяра е, без съмнение, първият сериозно допринесъл фактор за стрелбата по джамията.
Докато бивши християнски храмове се превръщат в джамии, на новозеландците е казано да приемат ислямизацията с одобрителна усмивка.
Само не ядосвайте мюсюлманите.
Новите мюсюлмански мигранти имат „правото“ да не бъдат обиждани с обръщения към Иисус, дори и когато се намират в християнска страна.
Ако мюсюлманин чуе позоваване на Иисус в публична молитва, може да реагира по екстремен начин, така че най-добре е да махнем Иисус от нашата култура и да се „разбираме добре“.
Когато премиер-министърката на Нова Зеландия сложи хиджаб публично, цялата бяла Нова Зеландия беше предадена на боговете на мултикултурализма, но Християнството няма да бъде част от това уравнение.
Натиск за промяна на молитвата съществува от 2000-та година, като през този период на два пъти са внасяни и отхвърляни предложения за редакция.
Основните аргументи за промяната са, че тя не отразява „богатството и разнообразието на религиозния и духовен живот в Нова Зеландия“.
Оригиналната молитва (от 1854 г.):
Всемогъщи Боже,
Смирено признавайки нуждата ни да бъдем напътствани във всичко от Теб, и слагайки настрана всички частни и лични интереси, ние Те умоляваме да ни дариш да водим делата на този Парламент и на нашата страна за прослава на Твоето свето име, за поддържане на истинна вяра и справедливост, за почитане на Кралицата, за благополучие на обществото ни, за мир и спокойствие в Нова Зеландия, чрез Иисус Христос нашия Бог.
Амин.
Предлаганата версия:
Всемогъщи Боже,
Благодарим за благодатта, която е дарувана на Нова Зеландия. Оставяйки настрана всички лични интереси, ние молим за напътствие в нашите начинания, за да можем да водим делата на този Парламент с мъдрост и смирение, за общественото благо и мира на Нова Зеландия.
Амин.
*****
Превод: Екатерина Грънчарова
Източник: voiceofeurope.com

No comments:

Post a Comment