Adsense-top

Австрия: Оставка на кабинета и избори, заради 1 калпав вицепремиер... Ние сменихме половината министри, и са се вкопчили във властта...

В обръщение към медиите, канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че днес е предложил на президента Александър ван дер Белен да бъдат свикани възможно най-бързо предсрочни избори в страната, съобщи БНТ.
Причината е скандалното видео, в което вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе предлага на мним руски инвеститор, уреждане на обществени поръчки срещу подкрепа за кампанията на партията.
Щрахе е лидер на Австрийската партия на свободата, коалиционен партньор на водената от канцлера Курц Австрийска народна партия.
Пред медиите Курц изтъкна, че въпреки мнгото компромиси, които е правил спрямо Партията на свободата, „злоупотребата с власт е недопустима“.
Говорител на правосъдното министерство съобщи, че Главният прокурор е инструктиран да направи проверка и да изиска пълния запис. Според Кристиян Пиначек засега има само откъси от видеото, което не позволява оценка на контекста, в който се води разговорът и „дали това са просто приказки или специфични инструкции за наказуемо от закона поведение“. Щрахе каза днес, че са изпили доста алкохол и е имало езикови затруднения да се разбират по времена разговора.
Кристиян Нойвирт, говорител на Сметната палата, написа в „Туитър“, че ще поискат обяснения от Партията на свободата относно думите на лидера ѝ за това как тайно се е финансирала./frognews.bg/

No comments:

Post a Comment