20 г. затвор за Горанов, че е раздал 6 млн. лв. повече на партиите от законното...

Партиите, които имат право на държавна субсидия, са взели по 13,23 лв. на глас вместо по 11 лв. на глас, както е записано в закона.
Това разкриха от "Шоуто на Слави" след разследване на предаването.
Субсидия се полага на партии, които са спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори.
Изчисленията са на база записаното в Закона за политическите партии, както и на официални данни от Министерството на финансите.
Оказва се, че към реалните гласове за всяка партия се добавят и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати, плюс всички, гласували с новата опция "Не подкрепям никого". От "Шоуто на Слави" посочват, че от ЦИК са добавили и "71 гласа" към всички тези гласове.
Всичко това е урегулирано в Закона за политическите партии - чл. 27, ал. 2, като сегашният правосъден министър и бивш депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, който беше и председател на правната комисия в парламента, коментира според официална стенограма в стил "да не стане така, че да вземем едни пари повече".
Общо предоставена държавна субсидия за 2018 година е 38 648 384 лв., макар че ако се спазват чл. 25, ал. 1, чл. 25, ал. 2 и чл. 26 от Закона за политическите партии, би трябвало субсидията да е 32 128 844 лв. Оказва се, че ГЕРБ печелят малко над 2,5 млн. лева повече, БСП - малко над 1,5 млн. лева, "Обединени патриоти" - малко над 700 хил. лева, ДПС - малко над 650 хил. лева, "Воля" - малко над 300 хил. лева, а партия "Възраждане" малко над 80 хил. лева.

Източник: Фейсбук 

П.П. Сега министър Горанов трябва да бъде подведен под отговорност за присвояване на пари в особено големи размери, за което затворът е до 20 години. Заедно с него на подсъдимата скамейка за съучастие, трябва да седнат всички партийни лидери, които са получили парите срещу подписа си.

No comments:

Post a Comment