Каролев: Цена на бензина 2,60 е „съвсем нормална“, може и повече…

Цена на бензина от 2,60 лв. за литър е „абсолютно възможна”, прогнозира в ефира на „Здравей, България” по NOVA икономистът Владимир Каролев.
Така той коментира информацията, че цената на горивото в Монтана достигна 2,54 лв., надхвърляйки значително тази в София.
„Цената на суровия петрол, от който се правят горивата, расте втора поредна година.
Средната цена през 2016 година е била към 44 долара на барел, през 2017-а е 50, а през 2018-а е 67, т.е. виждаме едно 40-процентно увеличение през последните две години. Суровината като расте, крайният продукт няма как да не расте. Вярно е, че това е особено отчетливо през последните 2 месеца, но така е в целия свят.
В България горивата продължават да са с най-ниските цени в ЕС”, посочи Каролев.
„Не виждам нищо странно в това, че цените на горивата в Монтана са по-различни от тези в София.
Защото освен цената на суровината, стойността на една стока зависи също от търсенето и предлагането. В София има доста повече бензиностанции на шофьор. А също и обемите на търговията са по-големи.
Известно е, че един бизнес, който прави по-големи обороти, може да си позволи да намали маржа на печалба”, смята икономистът.
„По-логичното е, ако има по-голямо търсене, да се намали цената. Обаче това е при равни други условия. В момента на международните пазари предлагането е повече, защото и Саудитска Арабия и Русия увеличават производството си, но в същото време на 4-ти ноември ще влязат санкциите на САЩ срещу Иран и иранският петрол, според анализаторите, ще му се намали достъпът до международните пазари и това трябва да е фактор към увеличението на цените. В същото време обаче, ако Саудитска Арабия и Русия увеличат сериозно производството си, ако САЩ  намалят запасите си, които са рекордни, т.т. пуснат от тях на международните пазари, тогава няма да се увеличи цената на петрола”, поясни Каролев.
„В България на цената на дребно също влияят много фактори. Включително и желанието на собствениците на бензиностанции да си покрият разходите и да изкарват печалба. Никой не работи без печалба. Тези, които работят без печалба си дават парите на банките за депозит”, посочи икономистът.
Той заяви, че не би било учудващо, ако някоя партия „се пришие” или дори организира протест за цената на горивата. По думите му същото се е случило с протеста на майките на децата с увреждания, към който са се „пришили” политически сили.
Владимир Каролев коментира и има ли балон на цените на жилищата на фона на данните, че сумата на отпуснатите ипотечни кредити само за първите 9 месеца на тази година, достига рекордните 10,2 млрд. лв., което е повече, отколкото за предходните 2 години общо.
„Цените на имотите в София още не са стигнали нивата преди кризата от 2008-2009 година, с изключение на няколко топ локации със строителство с много високо качетство. Но тук има много обективен фактор за увеличеното търсене на жилища. Факторът се нарича нискобюджетни авиокомпании за отдаване на квартири под наем. При ръст на трафика на Летище София от 30% за последните две години, това са предимно чужденци, които идват за кратки ваканции. Значима част от тези жилища се купуват, за да се отдават на краткосрочни наеми на туристи в София предимно. Устойчив фактор е нарастването на доходите в София с около 50% за последните 5 години. То позволява хората да си купуват нови жилища или да минават от по-евтино и по-малко към по-голямо жилище”, обясни Владимир Каролев.

No comments:

Post a Comment