Бивш депутат: Това е изумително – 3000 лева наем за една машина за гласуване

Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите, заяви пред БНР адвокат Петър Славов, бивш депутат.
По думите му наемът за една машина за тези избори е около 3000 лв.
Той не може да си обясни защо не се търсят начини тези машини да бъдат закупени и да се използват на всеки следващи избори. Според него нещата изначално са заложени да бъдат опорочени и се търси начин да се запази сегашната избирателна система с всичките й недостатъци:
„Как е възможно през 2014 г. да сме платили за наем на машина 1728 лв. – това включва и софтуера, обучението на кадри и логистиката.
През 2015 г. да е плащано 1135 лв. за наем. А сега – 3 години по-късно, да се плащат 3000 лв. за същото нещо. Това е изумително.
В Белгия за 10-годишен договор за машини се плаща около 2000 евро, отново с включено всичко, и то машини, произведени от същия подизпълнител, за който стана ясно, че фирмата възнамерява да използва“, посочи Славов в предаването „Преди всички“ по БНР.
Според него така само може да бъде опорочен този способ за гласуване. Политиците от това политическо мнозинство в момента дължат доста обяснения, категоричен е той.
„Защо за пореден път в последния момент ЦИК се опитва да въвежда нещо толкова отговорно и толкова важно, работата по което трябваше да започне значително по-рано и трябваше да бъде свършено? От 2017 г. минаха 2 години, през които можеше много да се направи – включително да се купят машините, да се осигури софтуерът, да се обучат секционните комисии – нищо от това не беше направено и отново сме в ситуацията в последния момент пак да чакаме с напрежение как ще се произнесе ВАС по една жалба и т.н. Всичко това беше абсолютно ненужно. Ако действаха отговорно от ЦИК, много отдавна трябваше да са си свършили работата“, коментира още Славов и поиска отговори какво са правили в ЦИК за тези 2 години.
„Наистина ли ЦИК и мнозинството в нея, което е отражение на политическото мнозинство в държавата, иска да имаме машинно гласуване – този способ за честен и прозрачен изборен процес или просто търсят начин да отбият номера, защото на мен така ми изглежда“, попита адвокатът.

БНР, Петел

No comments:

Post a Comment