Adsense-top

Радева: Предният президент 5 години нямаше съпруга. Този има, хeтepo е, свиквайте, джендърuстuтe в политиката свършвате...

Пет години не видяхме съпруга до предишния президент. Сега ме има. И имам собствено мнение, което няма как да се хареса на всички."
Думите са на Десислава Радева, съпруга на президента Румен Радев.
В пространно интервю за 24 часа тя разказва за своята инициатива "Пазим езика си" за повишаване на грамотността сред българските деца, за опасностите, които крие дигиталният свят, но и за публикациите й във фейсбук, които често провокират коментари.
"За мен поне дигитализацията е нож с две остриета. От една страна, ни отваря света, но от друга, ни пълни главите с доста невярна информация.
Вижте например колко много фалшиви новини се разпространяват. Дори “Уикипедия”, която би трябвало да е достоверна, понякога дава грешна информация. Неотдавна попаднах на мой профил там, който не е правен от мен и изобилстваше от невярна информация.
А когато става въпрос за езиковите норми - трябва да си особено внимателен. Всеки сайт с претенции да осигурява езикови справки трябва да се прави от специалисти.
Има сайтове, които са достоверни, но за да е сигурен потребителят, трябва да провери кой стои зад тях като автор, собственик, администратор. Което е доста по-трудоемко от това да отвориш речника и да намериш как се пише “изтребител” например.", обяснява Десислава Радева.
За коментара й по адрес на германския авиопревозвач “Луфтханза”, Радева заявява: "признавам, че реагирах емоционално!".
"Държа да спазвам обещанията си, в случая към близо хиляда наши сънародници зад граница. Затова бе и огромното ми разочарование. Пътувах като средностатистически гражданин и реагирах като такъв", добавя тя.
Попитана за какво съветва президента и дали той се вслушва думите й, Радева отговаря, че държавният глава има достатъчно голям екип, с който работи. "Още един съветник ще му дойде в повече", уточнява Радева.
По думите й двамата с Румен Радев вече са рядко свободни. "Постът на президента промени всичко... Но гледаме с чувство за хумор на ситуацията и се успокояваме, че всичко е временно.", завършва Радева 

No comments:

Post a Comment