АЛБАНЦИТЕ В КОСОВО ЗАПОЧНАХА ЕТНИЧЕСКА ЧИСТКА В СЪРБСКИТЕ АНКЛАВИ ПО ЗАПОВЕД НА САЩ

28 май 2019-Нюз Фронт.
В Сърбия е обявена всеобща мобилизация.
Президентът на страната Александър Вучич даде заповед привеждане на всички подразделения и части на армията в пълна бойна готовност.
Това се случи, след като 13 сърби бяха задържани на север от самопровъзгласеното Косово.
Подразделенията на ROSU (специални части на Министерството на вътрешните работи на «Косово») нахлу на територията на четири сръбски общини в северната част на Косово.
Сръбски косовски полицаи и цивилни бяха задържани ”, съобщиха местните медии сутринта на 28 май.
Ситуацията в ефира на «NewsFront TV» коментира политикът, политолог и обществен деятел Драган Станоевич.
“Днес в 5 часа сутринта започна операцията на албанските сепаратисти.
Те влязоха в районите на четирите града, в които живее най-голямата сръбска общност. Хората, живеещи в района, започнаха сами да създават бариери и барикади. Казват, че в резултат на инцидента има ранени и около 20 сърби, които са арестувани и отведени в неизвестна посока ”, разказа Станоевич.
Политическият анализатор също отбеляза, че всичко това се случва в деня след речта на сръбския президент, който заяви, че ситуацията се „накалява“ и че е необходимо да се очаква, че „нещо ще започне“ в региона.
«Очевидно Вучич е разполагал вече с информация към онзи момент, за това, че албанските сепаратисти се подготвят за настъпление.
Самият факт на изявлението му вчера говори за това, че от страна на «Косово» може да очаква агресия. Действията им безусловно са крайни”, заяви той.
Драган Станоевич посочи и ръката, която контролира албанските сепаратисти — това е ръката, която се простира от Вашингтон.
Тези бойци действат по заповед на САЩ.
Ясно е, че американците са планирали всичко това и сега албанците искат да разчистят сърбите в тези общности в северната част на Косово с помощта и подкрепата на САЩ.
Ситуацията е много лоша.
В края на заседанието на Съвета за сигурност на Сърбия бе решено, че ако днес албанците продължат да завземат градовете, Белград ще бъде принуден да изпрати войски.
Военните самолети вече са вдигнати в небето по тревога, активизирана е армията, специалните части и противотанковите бригади ”, заяви политологът.
Експертът също така посочи интересен момент в игнорирането на ситуацията в северната част на самопровъзгласеното Косово от международните сили, действащи под ръководството на НАТО — «KFOR» (Kosovo Force).
„Тези международни сили разказват на всички по света, че днес на север от Косово е имало„ полицейска операция ”, насочена към„ незаконни бизнесмени ”и хора, свързани с престъпността. Но всички разбират, че косовците арестуват лидерите на сръбските общности, а силите на КФОР не искат да реагират.
Ако Белград изпрати армията си на север от Косово, САЩ и НАТО ще бъдат принудени да отговорят на това.
Всичко това ще доведе до големи проблеми и възобновяване на агресията ”, отбеляза той.
Обобщавайки, политологът посочи още един проблем — сръбските анклави в северната част на самопровъзгласеното Косово:
“Сърбските малцинства живеят в тези райони. Може да се случи етническо прочистване на всички сърби — деца, възрастни и възрастни хора. Виждаме, че днес, в посока север на Косово, е изпратена голяма колона от косовски бойни оръжия.
Виждаме там хора в маски и с ивици на ръцете си — ясно е, че това са бойци, които вече са били във войната, например в Сирия. Всички те са маскирани като косовска полиция.
Ако седим и мълчим, тогава ще започне погроми разрушение.
Сърбия се нуждае от помощта на международната общност и Русия по този въпрос ”, заключи Драган Станоевич.

Ася Иванова-Зуан

No comments:

Post a Comment