МРЪСНАТА ЦЕНА НА ПАРТИЙНАТА ДЕМОКРАЦИЯ

Хората обичат победителите. Факт.
Включително партиите, които се държат като победители.
Още когато Станишев оспори лидерството на Нинова и се намърда въпреки здравият разум в партийната листа, предчувствах какво ще се случи.
Без съмнение, БСП остана най-демократичната партия в България, в която единствено е възможно да оспорваш решенията на лидера и да го бламираш. Но това си има много висока цена.
В партиите е като в армията. Трябва безспорен, несъмнен авторитет. Включително със забрана да не се подчиняваш на заповедите на командира си. Защото, когато тръгваш на бой, не ти трябва армия, в която всеки иска да е командир и оспорва авторитета на офицерите и прави каквото си поиска.
В момента БСП продължава да се самоубива политически. С всички изказвания на социалисти по медиите, които като скарани съпрузи си развяват мръсното бельо пред хората. Единственият резултат е не възхищение от демокрацията в партията, а пълно падане на авторитета на цялата организация и забавление за нейна сметка.
За да си победител, трябва да си безспорен авторитет. Хората тръгват след победителите – които се държат като такива. А не след такива, които се раздират от вътрешни проблеми и оспорване на лидерството. Имам много приятели от БСП, които ще се обидят вероятно от публикацията ми. Но аз казвам истината такава, каквато я виждам отстрани, като човек, който не е обвързан с БСП, а е обикновен избирател. Хората искат да знаят, че има кой да ги води – човек с авторитет, който е без съмнение. И който може да взема трудните решения, без излишно суетене.
Нинова си позволи излишна нерешителност и недалновидност. Хора като Станишев и Гергов трябваше директно да бъдат изхвърлени от БСП. Защото те са чумата, с която хората свързват социалистите. И винаги съм казвала, че БСП с Гергов и Станишев никога няма да получи доверието на хората. Защото народът помни. С тях трябва да се постъпи решително и безкомпромисно.
Вероятно е трудно. Със сигурност сътресенията в БСП тепърва започват.
Но един съвет – решавайте проблемите на партията зад затворени врати и при пълна забрана за медийни коментари от социалистите. Защото няма по-бърз начин една партия да олекне и загуби авторитет от това да си развява вътрешните проблеми пред медиите, докато хората очакваха от тях спасение и надежда.
Това е мръсната цена на вътрешната демокрация. Демокрацията е хубаво нещо само в гражданското общество и то дотам, докъдето е полезна за хората. Защото наред с правото на интелигентните и моралните да оспорват решения и да предлагат промени, винаги се намират десет дебила без морал и принципи, които да вредят.
Карайте се, бийте си, но, моля ви, не го правете публично. Не ни занимавайте с несходството в характерите си. Справете се със себе си и излезте единни и силни! Защото България има нужда от силна и адекватна левица!

Елена Гунчева

No comments:

Post a Comment