Кръстихме улица на предателя Дими Паница, участвал в комплота срещу Сергей Антонов, вместо на самия Антонов

Произхожда от русофилски род, но се превръща в русофоб и в годините на студената война става активен участник в секретна акция на ЦРУ за дискредитиране на Съветския Съюз и в тази връзка и на България.
Една предизвикваща изненада новина: малка улица в близост до Народното събрание беше кръстена на името на Дими Паница.
Но кой е Дими Паница и защо заслужил такава чест?
Дими Паница, на когото рожденото име е Димитър, а в Америка придобил името Джон, е от известен български род.
Негов прадядо е Евстати Паница, чиито брат Атанас е баща на Коста Паница и дядо на Тодор Паница.
Коста Паница, висш български офицер, е русофил и е осъден на смърт и разстрелян за антидържавен заговор и шпионаж в полза на чужда Русия през 1890 г.
Тодор Паница е виден македонски революционер от левицата, свързан е с Коминтерна и е екзекутор на други двама видни македонски дейци- Борис Сарафов и Иван Гарванов. Осъден е на смърт от ВМРО и на 8 май 1925 г. присъдата му е изпълнена от годеницата на Иван Михайлов Менче Кърничева във виенския Бургтеатър.
Дими Паница емигрира през 1952г. за Америка, където започва работа в редакцията на списание „Рийдърс Дайджест“. Ръководи бюрото за Европа, Близкия изток и Африка, достига до поста заместник главен редактор. Казват, че крушата не пада по-далече от дървото, но в случая с Дими Паница това не е така.
Произхожда от русофилски род, но се превръща в русофоб и в годините на студената война става активен участник в секретна акция на ЦРУ за дискредитиране на Съветския Съюз и в тази връзка и на България.
На 13 май 1981 г. в 17.19 ч. на площад „Св. Павел" в Рим турският терорист Мехмет Али Агджа извършва покушение срещу папа Йоан Павел Втори. Това е удобен случай отговорността за организирането на покушението да се хвърли върху съветската КГБ и българските секретни служби, като така с един куршум да се ударят два заека-дискредитация на Съветския Съюз и едновременно на най-верният и сателит България.
През август 1982 г. в списанието "Рийдърс Дайджест", където той е шеф на европейското бюро, излизат публикации-дезинформации, или както днес се наричат фалшиви новини, от свързаната с ЦРУ Клеър Стирлинг, за българската следа в покушението срещу папата.
Самата Стърлинг споделя пред журналисти по-късно, че Паница ѝ предложил щедро финансова помощт да публикува статии и книги срещу България.
Именно от публикациите на Стърлинг и на "Рийдърс Дайджест", с участието и покровителството на Дими Паница, започва ”разплитането” на т.нар.„българска следа” и до съдебния процес в Италия срещу трима невинни български граждани, като главното обвинение е срещу арестуваният Сергей Антонов, служител на БГА „Балкан” в РИМ.
Държан е под домашен арест близо година и половина, подложен е на психически тормоз, има съмнения,, че са му давани психотропни вещества в храната, за отслабване на волята, предлагали са му подкуп, да признае „българската следа”, но той до края отрича съучастие във всякакъв заговор за убийство на папата. Тъй като целият процес е скалъпен, накрая е освободен и се връща, но е с рухнала психика и влошено здраве. Разделят се със съпругата си. Умира самотен и забравен на 1 август 2007г.
При едно от посещенията си в България неговият италиански адвокат Джузепе Консоло даде идея, да бъде почетена паметта на Сергей Антонов, като например бъде кръстен улица на негово име.
Сергей Антонов заслужава такова признание. Защото не се продаде, устоя на огромния натиск, на който беше подложен и защити и не опетни името на България.
Но вместо на него, българските власти днес кръстиха улица на човекът, който, макар и известен с филантропическата си дейност в България, с действията си опетнили по онова време името на България и носи косвена, ако и не директна вина за страданията на невинния българин Сергей Антонов. 

Антон Гицов, Епицентър

No comments:

Post a Comment