Едва прескочили в Европарламента, психо-десните се разцепиха... :)

Активен участник в създаването на проекта на олигархията “Да, България” обяви публично, че напуска партията, защото е разочарован от съглашателството с ДСБ и обявяването на “Демократична България” за дясна формация.
Доцентът по право Христо Христев, който бе много близък с идеолога на създаването на “Да, България” Кристиан Таков, не скрива разочарованието си, че обединението с ДСБ е целяло единствено “преминаване” на бариерата за влизане в Европарламента.
Както е известно, “Демократична България” успя да вкара с мъки един евродепутат – Радан Кънев.
Именно влизането на Кънев в Европарламента, а не на втория в листата на коалицията - Стефан Тафров е причината за скандалното напускане на Христов, който преди две години бе един от учредителите на партията, доминирана от подсъдимия Иво Прокопиев.   Христев е изключително внимателен в изказа си, не споменава конкретни имена, но от внимателния прочит става ясно, че е отблъснат от жаждата за власт на неговите партньори от ДСБ. Юристът хвърля светлина и върху задкулисието, което очевидно дирижира действията на “Демократична България”.
Ето и конкретен цитат от неговото изложение, публикувано във фейсбук: “И до днес в “Да, България” не се осъществи ясно идейно и ценностно определение, без което не може да съществува пълноценна и устойчива политическа общност...Изводите ми от изминалите две години за съжаление са, че в рамките на политическия формат, който “Да, България” представлява, няма как да осъществим целите и каузата, които ни събраха.
Същевременно, в новия формат, който се очертава, аз лично няма как да бъда активен участник. Защото не се асоциирам с дясното. И защото не мога да избягам от вътрешното си усещане, че пътят, по който отново се тръгва няма да позволи нещо по-различно от тъжната история на Реформаторския блок…”
Под среднощния статус Христев среща подкрепа за решението си, като мнозина от коментиралите споделят разочарованието си от коалицията между “Да, България” и ДСБ.

Източник: Блиц

No comments:

Post a Comment