КЕВР: Парното поскъпва от юли, не заради Бойко, а заради Иран и Мадуро...

Усложнената обстановка в Иран и Венецуела и високите цени на въглеродните емисии, които купуват всички енергийни дружества у нас, са причина за поскъпването на парното от юли.
Това обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Цената на тока е съобразена с годишната инфлация, поясни Иванов.
Както стана ясно дни след изборите, КЕВР предлага парното у нас да поскъпне средно с 4,5 процента, а токът  -  средно с 3,48 процента.
Регулаторът предлага електроенергията да поскъпне в Западна България с 3,64 процента. За Северна България се планира 3,38 на сто увеличение.
В югоизточна България КЕВР смята, че поскъпването трябва да е близо 3,6 процента. Най-сериозно поскъпване на парното и топлата вода се очаква в Разград, а поевтиняване с половин процент – в Сливен. Ето аргументите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов за поскъпването на парното:
„Това е рязкото повишаване на цената на емисиите въглероден диоксид, които се търгуват на европейска платформа и които достигнаха нива от порядъка на 25 евро за тон емисии. На второ място, това е усложнената обстановка, преди всичко по отношение на Иран и Венецуела, което предизвиква сътресение на пазара на суров петрол.“
По-рано днес на дискусия бяха обсъдени промени в наредбата за топлоснабдяване. Според омбудсмана на България Мая Манолова измененията в нея са козметични. Манолова попита  с какви аргументи е решено живущите в един вход да определят такса сградна инсталация в рамките на 20 до 40 процента.
„Това са предложения за промени, които реално нищо не променят. Те са за отбиване на номера, образно казано. Те не решават нито един от проблемите на гражданите с Топлофикация“.
Не за всички обаче подобна възможност да си определят такса сградна инсталация ще облекчи сметките им за парно. Ето защо според председателя на енергийния регуратор Иван Иванов:
„Когато броят на потребителите е много висок, таксата за сградна инсталация намалява, защото се разпределя между по-голям брой потребители. Ако е малък броят, ще бъде висока.“
Измененията в наредбата за топлоснабдяване идват в навечерието на очакваното окончателно решение на ВАС за такса сградна инсталация.

No comments:

Post a Comment