Смел свещеник им го каза: Свети Георги е по-важен от папа Франциск... Браво на Протойерей Йоан Куков!

Ние почитаме Свети Георги като покровител на нашата родина. Един от най-големите покровители на България, каза пред БНР протойерей Йоан Куков, който е председател на храм “Св Георги“ (ротондата в София), по повод днешния празник Гергьовден.
„Особено в тези дни, когато посрещаме папата и има някаква такава еуфория, си спомняме и за свети Пимен Зографски, на когото в началото на XVII век Св. Георги се явил, когато бил зографски йеромонах, и му дал един посох и казал: „Иди паси моя народ“.
Защото тогава имало пак такава една експанзия католическа, униатска, и униатството заплашвало нашата родина, и тогава Св. Георги, който ни покровителства като православен народ, изпратил Св. Пимен Зографски и Св. Пимен Зографски в това смутно време като народен будител строял храмове, проповядвал, обикалял цялата страна, построил 300 храма, 22 манастира, някои, от които лично изографисал, един от тях е Черепишкия манастир, в който е бил погребан.
Тъй, че Св. Георги не ни оставя никога“, разказа той в интервю за предаването “12+4“ по програма “Хоризонт“.
Той обясни и за чудесата на светеца:
„(Убиването на змея до град Вирит – бел.ред.) е едно от първите му чудеса, които извършва след прославата му. Още има и много изцеления, много освобождения на пленници, както го възпяваме в неговия тропар, като защитник на бедните, целител на немощните - много чудеса извършва той и днес чудотвори.
Храмовият празник на Ротондата ще бъде отбелязан с божествена света литургия, както е по традиция, каза той.
За настоящата визита на папата протойерей Йоан Куков коментира:
„Мисля, че Св. Георги е по-важен от папа Франциск и заради това нямах възможност да следя неговите прояви. Не считам, че това е нещо кой знае какво, въпреки че държавната власт му отдава толкова голямо значение. Не виждам защо трябва да ни вкарват в някакво папопочитание, след като на всички е известно, че ние сме традиционно православни християни и 70% по статистика са източноправославни християни, а не католици“.

Източник: Дунав Мост

No comments:

Post a Comment