Eто го Костинброд-2: Двуетажно кръстовище във Варна пропадна часове, след като премиерът похвали качеството му... :)

Eдно от трите двуетажни кръгови кръстовища по току-що ремонтирания за 113 млн. лв. варненски булевард "Васил Левски" пропадна след снощния дъжд.
Това се случи докато премиерът Бойко Борисов участваше в предизборна среща на ГЕРБ във Фестивалния и конгресен център в града.
Само няколко часа преди това той похвали ремонта и каза, че по трасето на булеварда няма никакви проблеми, въпреки очевидния факт, че едно от кръстовищата му е наклонено и с нарушена окръжност, друга част мина през трибуните на градския стадион "Спартак", а обширни участъци от платната за движение остават под вода след всеки валеж.
Според снимки, видеоклипове и коментари, публикувани в популярната Фейсбук групата "Виждам те КАТ – Варна", кръстовището на булевардите "Васил Левски" и "Владислав Варненчик" е пропаднало, като на второто му ниво се е образувала дупка. Свидетели на случилото се твърдят, че на мястото веднага са пристигнали коли на полицията и пожарната.
Паднал е и един от стълбовете на уличното осветление. На снимките, публикувани в социалните мрежи, се вижда, че е пропаднал и един от тротоарите край кръстовището, което за пристигането на премиера днес беше украсено с палми и знамена.
Клипове, публикувани в различни публични групи във Фейсбук, показват наводнени участъци и от други централни булеварди във Варна. Почти напълно под вода е и един от автомобилните подлези, преминаващ под току-що ремонтирания "Васил Левски", който беше отворен за автомобили на 25 април. Тогава при внезапно посещение във Варна Борисов нареди на варненския кмет Портних: "Кажи им да пуснат движението".
В извънредно прессъобщение, разпространено около 23 ч. снощи от общинския пресцентър, признаха, че бул. "Васил Левски" все още не е официално пуснат в експлоатация. В съобщението пропадането на кръстовището по булеварда е коментирано така: "На кръговото с бул. "Владислав Варненчик", в близост до недовършено укрепване на канал за подземни комуникации, е подкопан стълб от уличното осветление. В момента екип на пожарната го маха. По нареждане на кмета след спирането на дъжда кабелното трасе трябва да бъде бетонирано".
Съобщението обаче поставя и ред основателни въпроси за законността на действията на варненския кмет Иван Портних, с които движението по градската магистрала бе позволено още преди месец без за нея да са издадени задължителните актове 16 и 17, както и разрешение за ползване.
Вчера излъчване на живо в профила на Бойко Борисов във Фейсбук показа, как той преминава с ескорта си през Варна в джип, който управлява сам. Спътник в това пътуване на премиера бе кмета на Варна Иван Портних. В предаването на живо ясно се чу как след подканване, вероятно случайно изтървано пред микрофона на камерата, Портних започва да прави строен отчет за похарченото, свършеното и онова, които предстои да се случи в града. Сред заслугите си той не пропусна да спомене и злополучния бул. Васил Левски".
За реконструкцията булеварда общинската администрация поръча през есента на м.г. преработка на стар проект, като за тази цел на дружеството "Трафик холдинг" бяха платени 830 хил. лв. (без ДДС). Договорът за преработка на проекта бе подписан на 11 октомври м.г., а само два дни по-късно – на 13 октомври, правителството отпусна за реализацията му 80.5 млн. лв., въпреки че към тази дата проектът няма как да е бил вече готов.
В крайна сметка нещо като проект на новото трасе на булеварда беше публикуван на сайта на Община Варна едва четири месеца по-късно – време, през което строителните работи се извършваха с ускорени темпове, но без задължителните по закон строителни книжа.
Веднага след инцидента с пропадналото кръстовище снощи в социалните мрежи бяха публикувани и иронични въпроси дали премиерът е успял да си тръгне от Варна.

Източник: Дневник

No comments:

Post a Comment