Католически учени обвиняват Франциск, че е папа-еретик и покровителства сексуалнu насилницu

"През 1997 и 1998 г. кардинал Данеелс бе призован да се намеси заради учебника по катехизис, използван в Белгия по негово време.
Този учебник превръщаше покварата на непълнолетни в средство за сексуално образование, противоречащо на католическите принципи, като ги учеше да търсят всякакво сексуално удоволствие по свой избор, било то самотно, хетеросексуално или хомосексуално.
Той съдържаше твърдения, специфични за обичайната пропаганда, използвана за легитимиране на сексуалната злоупотреба с деца в предпубертета. Кардиналът защити учебника и отказа да го промени или премахне, дори когато белгийски родители протестираха срещу това, че насърчава към педофилия.
Кардиналът взе мерки, за да защити епископа педофил Роже Вангхелуе, след като стана известно, че е злоупотребил сексуално със собствения си племенник, когато той е бил на пет години. Когато вече порасналият племенник поиска от Данеелс да вземе мерки срещу Вангхелуе, Данеелс отказа, нареди на племенника да мълчи и му каза, че трябва да признае собствената си вина. Всички тези деяния станаха публично известни през 2010 година.
Кардинал Данеелс стоеше редом до папа Франциск на балкона на църквата “Свети Петър”, когато папата се появи за първи път публично след избирането си.
Папа Франциск го назначи за специален делегат на Синода за семейството през 2015 година. При смъртта му през 2019 г., папа Франциск го похвали като “усърден пастор”, който “е служил предано на Църквата”. Този откъс е част от отвореното писмо, което деветнадесет католически учени от цял свят изпратиха в края на април 2019 г. до епископите на Католическата църква.
В писмото си те обвиняват папа Франциск в ерес, прикриване на сексуални престъпления и педофилия и призовават висшето католическо духовенство да вземе мерки спрямо "папата еретик". По думите им, със своите думи и действия той е проявил публично и упорито вярата си в еретични постулати, които противоречат на истината, разкрита от Бог. Според тях папата защитава, повишава в ранг и хвали духовници и миряни, които вярват в ереси.
"Избирайки прелати еретици за най-важните постове в Римската курия, той изразява намерението си да наложи тези ереси в цялата Църква.
Защитавайки духовниците, виновни за неморални и престъпни сексуални действия, дори когато тази защита причинява сериозни скандали на Църквата и заплашва да доведе до катастрофални действия от страна на гражданските власти, той проявява неверието си в католическото учение за сексуалния морал, показва, че за него подкрепата за духовници еретици и престъпници е много по-важна от благото на Църквата.
Възхвалявайки публично лица, които са посветили кариерата си да се противопоставят на учението на Църквата и католическата вяра, да насърчават и извършват престъпления, осъдени от Божественото откровение и естествения закон, той изпраща посланието, че вярванията и действията на тези лица са законни и достойни за похвала", пишат авторите на писмото. Публикуваме го с известни съкращения на първата, догматична част, в която католическите учени изясняват как се установява каноничното престъпление ерес.
Във втората част на писмото си те изброяват действията на папа Франциск, които според тях показват вярата му в ереси. Публикуван е и списък на висши духовници, злоупотребили сексуално с лица от същия пол - непълнолетни или пълнолетни, които въпреки това по време на понтификата на Франциск са били издигнати в ранг и назначени на важни длъжности в Римокатолическата църква.

Източник и пълен превод: Гласове

No comments:

Post a Comment