Гръцки домати по 10 ст. заливат пазара, продават ги по 3 лв.

Гръцките домати влизат на 0,05 евро за килограм в България, а в цената им скача в пъти, докато стигат до крайния потребител.
Заради това НАП трябва стриктно да следи какво се внася у нас, смята изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев.
„Изписват гръцки домат, трето качество, на 0,05 евро и го вкарват в България.
Този домат е трето качество и се има предвид, че той е за преработка. Само че какво става – той стига до борсите. На тези борси се викат служители на БАБХ, които трябва да окачествят продукцията.
Те като видят, че не е трето качество, защото тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, те го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество“, обясни той пред БНР.
Според него европейското подпомагане за родните производители не е ефективно. Освен това субсидиите били едни и същи от 2015 г.
„Трябва много строг контрол при зеленчуците, които влизат от Турция, Македония и Албания“, призова Кунчев. По думите му българските домати в момента са с перфектно качество. На пазара обаче има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци.
Кунчев подчерта, че българите производители не могат да продават продукцията си в Гърция. Той разказа, че при опит да продават на гръцката борса, започват всякакъв вид проверки, запечатват се камионите и производителите са принудени или да се върнат в България, или да им се развали стоката.
„От БАБХ нищо не правят по въпроса“, категоричен бе Атанас Кунчев. dnes.bg

Източник: Марица.бг

No comments:

Post a Comment