Кадиров се обърна към Грузия с фразата: „До Тбилиси има само 200 километра“

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров написа в своя Телеграм , че е разтревожен от събитията в Грузия, където на 20 юни започват големи анти-руски протести.
- Искам да ви напомня, че само на 200 километра от Грозни е Тбилиси - започна Кадиров.
Според него обвинението за разделянето между Русия и Грузия е на политиците, "хранени и отглеждани в САЩ и на Запад".
"Аллах е свидетел, че ние в Чечня се опитваме да установим тесни връзки с интелигенцията, учени и културни дейци от Грузия", каза ръководителят на Чечения.
Хилядни протести започнаха в Грузия на 20 юни, поради инцидент с депутат от Държавната Дума Сергей Гаврилов , който, откривайки заседанието на Междупарламентарната асамблея на православен форумо, седеше на столла на председателството на грузинския парламент.
Протестиращите опитаха да нахлуят в сградата на законодателната власт в Тбилиси, полицията използвала сила срещу тях. В резултат на сблъсъка са ранени 240 души, сред които 80 служители по сигурността.
Събитията в Грузия доведоха до това, че на 21 юни руският президент Владимир Путин забрани на руските авиокомпании да извършват въздушни пътнически услуги (включително търговски) от Русия до Грузия и инструктираха правителството да осигури завръщането на руснаците, които временно са в Грузия, в родината си. Москва поиска гаранции за сигурността на руските граждани, като условие за възобновяване на въздушния трафик .
През 2009 г. Рамзан Кадиров, тогавашният президент на Чечения, в интервю за Ройтерс заяви, че Русия трябва да сложи край на "болестите" като Украйна и Грузия и "да започне да атакува". Неговите думи предизвикаха международен скандал, след което говорител на Кадиров заяви, че изявленията на чеченския президент са били изопачени, според публикация на Комерсант от декември 2009 г.

No comments:

Post a Comment