Има и по-големи идиоти от Бойко: Полша купува 32 F-35, плюс ще брои $8 млрд. на година за US газ... В замяна на... "сигурност" :)

Американският президент Доналд Тръмп посрещна полския си колега Дуда с авиошоу над Белия дом и куп ласкави думи.
От срещата стана ясно, че в Полша ще бъдат изпратени още 1000 американски войници.
Всичко това обаче си има своята цена, пише „Дойче веле” (Deutsche Welle).
Вижте във видеото кадри от посещението на Тръмп в Полша миналата година.
САЩ засилват военното си присъствие в Полша. Американците смятат да изпратят там допълнително 1000 свои военнослужещи. По този начин броят на американските войници в източноевропейската страна ще се увеличи до около 5 500.
Решението на президента Тръмп обаче не задоволи изцяло очакванията на поляците. В Полша явно няма скоро да бъде изградена голяма и постоянна военна база по името „Форт Тръмп”, която да може да си съперничи по значимост с германската в Рамщайн.
Вместо това е предвидено на полска територия да бъде създадена мрежа от по-малки логистични военни бази и складове за тежки оръжия, които в случай на военна опасност да улеснят бързото прехвърляне на войски.
И занапред присъствието на американските войници в Полша ще става на ротационен принцип. По този начин Вашингтон очевидно иска да се придържа към договореностите между Русия и НАТО от 1997 година. Навремето Москва се примири с даването на перспективи за прием в НАТО на страните от Централна и Източна Европа в замяна на обещанието, че на териториите на тези държави няма да бъдат разполагани „трайно” големи американски военни контингенти.
Изпращането на допълнителни 1000 военнослужещи и ласкавите думи на Тръмп към Полша имат обаче висока цена. Варшава ще закупи от САЩ 32 модерни изтребителя F-35 (близо 150 млн. долара с въоръжението всеки). А малкото авиошоу над Белия дом, над който всъщност от 2001 година има забрана за полети, бе изцяло по вкуса на „главния брокер” Тръмп.
Изтребителите дори не са най-скъпата част от сделката. Задължението на Полша да купува от САЩ втечнен газ за осем милиарда долара на година също е в нея. С други думи Тръмп сключи супер сделка.
Но декларацията с обявеното намерение за задълбочаване на военното сътрудничество, подписана от Доналд Тръмп и неговия полски колега Анджей Дуда във Вашингтон, все пак представлява успех и за полската дипломация.
Присъствието на американски войски в Европа и до днес си остава своего рода гаранция за сигурност срещу апетитите на потенциални агресори, дори и това присъствие - от чисто военна гледна точка - да има по-скоро символичен характер, както бе навремето в Западен Берлин.
Сигурността на Полша е фактор, важен и за Германия, и за целия ЕС. Затова задълбочаването на полско-американското военно сътрудничество е добра новина и за останалите партньори от НАТО и Европейския съюз.

No comments:

Post a Comment