Възродителният процес е най-хуманното случило се на Балканите... Българите в Турция и Гърция са направо изклани... А в Македония - цяла нова нация...

Искам накратко да ви обясня защо Бай Тошо е най-великият държавник. Наистина кратко.
Цар Симеон е най-великият генерално, но по негово време народът се е гърчил, имало е високи данъци, бунтове, за да се финансират имперските му успехи. Това е успех за елита.
При Калоян и Йоан Асен 2 е същото.
По времето на Стамболов имаме голям подем, но с чудовищна корупция, и отново - печели основно елитът около властта, които обират комисионите.
Същото е при Фердинанд и Борис 3 - има развитие, но основно за елита.
На 9 септември 1944 г., след близо 1300 години история, имаме 80% народ в селата, без ток и течаща вода, само по-заможните са имали каруци.
През 1989 г. имаме 80% градско население със СОБСТВЕНИ жилища и автомобил. С високо образование. Със здравеопазване. С пълни магазини с ЕВТИНИ стоки. Липсата на банани се превърна в единствен символ, с който да се "доказва" упадъка на соца.
Но Бай Тошо не е само това.
Той постои АЕЦ, нефтокомбинат, лека и тежка промишленост, комуникации, магистрали, пътища и пр.
На 10 ноември активите на държавата са около 100 пъти повече от пасивите, което отговоря на всички въпроси дали 12 милиарда дълг значи фалит. Не значи. Дори само АЕЦ-ът, с 6 действащи блока, е струвал около 15 милиарда. Самото това изплаща целия дълг.
Бай Тошо е и голям стратег. Той ни спаси от гражданска война, като избра по-малкото зло - така нареченият Възродителен процес, и изселването на част от турците. Да, това зло им е сторил. Но никой не мисли каква е алтернативата.
Гражданска война. Каквата избухна в Югославия. И щеше да стане и тук. Кое е по-малкото зло - да преименуваш някого и да изгониш 300 хиляди човека, или да умрат 300 хиляди?
Бай Тошо взе правилното решение. Ние сега го ревизираме, и рано или късно раздуването отново на малцинствените права, ще доведе до гражданска война.
И още нещо - Възродителният процес е "най-хуманното", което е правено на Балканите. Българите в Източна Тракия са изклани - буквално. Българите в Северна Гърция са прогонени, а малкото останали - погърчени. Българите в Македония са вече "македонци". Къде ти тоя терор на съседите, къде ти някаква смяна на имената.
Бай Тошо е най-великият, защото промени живота на обикновения човек - нещо, което нито Симеон, нито Калоян са правили.
Бай Тошо има една единствена грешка - не си намери навреме наследник. И на почти 80 години беше нормално да го изиграят и да го свалят. Старият цар винаги е слаб цар, допусне ли да стане стар, може да падне и без да иска. И тогава дойдоха мародерите.
Да си беше намерил наследник, сега щяхме да сме 15 милиона и просперираща горда нация...

Добри Божилов
Писател, автор на "Задругата"

No comments:

Post a Comment