Adsense-top

След финансовия министър, КПКОНПИ оневини и всички гербери за "апартаментгейт"... Няма нарушения, чисти са като сълза :)

След като не откри данни за конфликт на интереси, Антикорупционната комисия прекрати имотните проверки срещу Цветан Цветанов, министъра на туризма Николина Ангелкова, както и срещу бившите министри на правосъдието и на културата Цецка Цачева и Вежди Рашидов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.
Това е второ замазващо решение, след като преди месеци КПКОНПИ обяви за напълно законно Владислав Горанов да живее в апартамента на кръстника си, придобит с неясни пари.
Спрени са и проверки срещу депутатите Крум Зарков, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Валери Симеонов, и подалите оставки заместник-министри на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов.
Решенията са взети в средата на миналата седмица и за тях е уведомена Софийската градска прокуратура.
Проверките са ефект от т.нар. скандал "Апартаментгейт", започнал с публикации за хора от властта, придобили имоти на занижени цени. Именно заради него голяма част от проверяваните се разделиха с постовете си – държавни и партийни.
Част от проверките са след самосезиране на Антикорупционната комисия, а други – по сигнали. Няколко месеца тя преценяваше дали 11-те проверявани лица са били в конфликт на интереси, когато са ставали новодомци или са си купували са имот, или пък техни близки са го правели. Документално е изследвано в какво качество са били представителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в момента на сделките.
За прекратените проверки е информирана Градската прокуратура, защото тя има правомощие да протестира решенията на Антикорупционната комисия
В решението няма участие на председателя ѝ Пламен Георгиев – обект на проверка по "Апартаментгейт" в рамките на прокурорската проверка. Тя продължава и засяга и лицата, за които Комисията не е открила данни за конфликт на интереси.

бнр.бг

No comments:

Post a Comment