На Пеевски всичко му е безплатно - с вашите пари

Изумително нахалство е някой като Делян Пеевски, който в годините пред очите на всички е разсипал толкова обществени ресурси, да предлага безплатни детски градини (които да се плащат от всички) и селективно намаляване на ДДС (което да облагодетелства някои).
На сбирка с бизнеса премиерът Борисов не посмя да изрече името му на глас, но определи идеята като "комунистическа" и "див популизъм".
Само един елементарен пример за схемите на депутата от ДПС.
 Задължението за построяването на печатницата на Пеевски към КТБ е 80 млн. лв., а с натрупаните лихви - вероятно над 100 млн. лв.
С редица "врътки", разделяйки собствеността на имота и машините, на търга за сградите (логично) се яви само фирма, свързана с Пеевски.
Продажната цена (4.4 млн лева) беше седем пъти по-ниска от стойността, за която са били заложени в КТБ. За машините не е известно да е платено нещо, но печатницата работи и днес от нея излизат "Телеграф", "Монитор", "Уикенд", "Труд", "Стандарт", "24 часа" и останалите печатни медии, обслужващи властта.
В този пример разликата от 95 млн. лв. е за сметка на кредиторите на КТБ. Само тя би била достатъчна да се платят таксите на около 130 хиляди деца за година. А ако се добавят щетите от "Техномаркет", приватизацията на "Булгартабак", издръжката на бездънни медийни дупки като TV7... сумата може да стигне и за десет години, стига щедрият на чужд гръб Пеевски да я върне.
Но той е свикнал да взема "безплатно" за себе си - в рамките на няколко години декларираното му богатство нарасна от един Opel до дялове в компании с активи за стотици милиони и 37 млн. лв. личен доход само за 2017 г. Безплатни са му медиите, фирмите, имотите, банките и т.н. Сметката за този безплатен обяд се покрива от вложителите на КТБ и всички потребители на банкови услуги - през Фонда за гарантиране на влоговете, на който му предстои да пие една студена вода от масата на несъстоятелността на КТБ. С очакването да се съберат около 15% от първоначалните активи на банката.
Така че Пеевски предлага безплатни неща, които да се купят с вашите пари. Не с неговите.

Източник: Капитал

No comments:

Post a Comment