Бойко не дава да се намали ДДС на хляба, лекарствата и книгите... Ще ми плащате...

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството няма да променя данъците.
Това стана по време на годишния бал на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
Темата за намаляването на данъците започна да се обсъжда миналата седмица, когато при третото си появяване в парламента за две години депутатът на ДПС Делян Пеевски заяви, че партията обмисля да внесе проект за свалянето на ДДС на хляба, лекарствата, книгите, както и да се помисли за безплатни детски градини.
След това колегата му от движението Йордан Цонев уточни, че именно реализирането на тази програма била и причината Пеевски да вземе участие в две поредни заседания на Народното събрание.
"Дори либерална партия като ДПС говори за безплатни неща. Безплатни неща няма. Безплатното за едни води до по-високи данъци. Къде ще излезе сметката? Ние ги държим тези данъци и ще ги държим до края. Данъците няма да ги пипаме", каза Борисов по време на речта си.
По-рано през деня в интервю за БНТ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че предложението на Пеевски ще бъде разгледано от управляващите, но не уточни дали това ще доведе до нови данъчни ставки.
Покрай предложението за безплатни детски градини Борисов коментира, че с финансовия министър Владислав Горанов обмислят как да построят колко са нужни ясли и детски градини. Премиерът допълни, че държавата е готова да отдели и 1 млрд., ако се налага, но не уточни в каква валута. На идеята на Пеевски за намаляване на ДДС върху хляба Борисов отговори:
"А защо не е и на млякото, и на месото? Но тогава данъка ще стане 20% на другите стоки. А ако и те поискат намаление".
Според Борисов България е в Шенген, но "чисто егоистично не искат да влезем официално". "България се справя изключително добре с миграцията и това е изцяло моя заслуга. Забравихме какво е да има хиляди мигранти по улиците. Това не е даденост", каза още премиерът.

No comments:

Post a Comment