Майка на две деца от Велико Търново се бори с левкемия, нуждае се от средства за скъпоструващо лечение

39-годишната Марияна Светозарова от старата столица започна най-тежката битка в живота си. Жената страда от Т – клетъчна остра лимфобластна левкемия и за да пребори болестта се нуждае от средства, с които семейството не разполага.
Първоначално ще премине няколко курса химиотерапия, а след това се налага операция по присаждане на стволови клетки.
Проблемите със здравословното състояние на търновката започнали още през зимата на 2018 година.
„Приеха я за лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ на 23 декември. Лекарите се съмняваха за бронхопневмония. Лекуваха я с множество антибиотици и на 3 януари я изписаха, с уговорката да ходи периодично на контролни прегледи.
Две седмици по-късно, тя каза, че пак не се чувства добре, гадеше й се, не й стигаха силите“, разказа пред „Борба“ съпругът й Ивайло Светозаров.
Потърсили помощ от гастроентеролог от Велико Търново, който назначил изследвания и на база на резултатите предположил, че Марияна има проблеми с бъбреците. Веднага посетили проф. Емил Паскалев от Александровска болница, София, който потвърдил заключението на колегата ти от старата столица.
„Приеха я в клиниката и обясниха, че безразборното лечение с антибиотици е довело до проблема с бъбреците. Стабилиризаха я и на 21 март тя се прибра вкъщи. Казаха на 10 юни да се върнем, за да проверят какво е състоянието й. На 29 май обаче, Марияна се почувства зле, имаше болки в стомаха и повръщане. Свързахме се проф. Паскалев, който обясни, че няма смисъл да чакаме до насрочения преглед и ни извика веднага“, заяви Ивайло.
Медиците се усъмнили за наличието на вирус и направили обстойни изследвания на търновката. Тогава я диагностицирали с Т – клетъчна остра лимфобластна левкемия. Заболяването потвърдили и колегате им от Националната хематологична болница, където веднага я хоспитализирали и започнало лечение.
„До момента е преминала две вливания, от предварителна фаза химиотерапия, от които показателите на бъбреците се влошиха. Обясниха ни, че стойностите трябва да се нормализират преди да се пристъпи към същинската химиотерапия, защото тя е много тежка и може да ги увреди. След постигане на ремисия, единственият шанс за пълно възстановяване е присаждане на стволови клетки“, конкретизира съпругът й.
Той веднага е направил запитване до известна онкологична турска клиника, от която е получил оферта на операцията в размер на 80 000 долара, ако разполагат с донор и 115 000 долара, ако нямат такъв.
Ивайло се е свързал и с австрийска клиника, в която прилагат имунология, като лечение на това заболяване, но все още няма отговор за евентуална цена за терапията.
„Искам най-доброто за съпругата ми. Тя го заслужава, защото е добра жена, прекрасна майка на две деца и изключителен човек. Надявам се повече хора да я подкрепят, защото без чужда помощ, изглежда невъзможно да съберем толкова много пари“, допълни той.
Който желае може да направи дарение за Марияна на:
ТБ ПИБ АД BGN
BG96FINV91501317323873
BIC:FINVBGSF

No comments:

Post a Comment