Явно и в Молдова ще въвеждаме демокрация по венецуелски образец - две правителства и двама президенти..

Конституционният съд на Молдова освободи от поста президента Игор Додон и назначи за временен президент бившия премиер Павел Филип, съобщават световните осведомителни агенции.
Додон заяви, че това е опит за узурпиране на властта.
Демократическата партия на Молдова, от която е Филип, вчера оспори легитимността на ново правителство, съставено от подкрепяната от Русия социалистическа партия и проевропейския блок "Сега".
Додон е бивш лидер на социалистите и подкрепи сформирането на ново правителство начело с Мая Санду от блока "Сега", която е бивш министър на образованието.
Съдът аргументира решението си с факта, че Додон не е разпуснал парламента, както по-рано е постановил съдът. Съдът беше определил, че ако до 7 юни не бъде съставено правителство, трябва да има нови избори.
Игор Донон настоя, че съдът не е независим и че Демократическата партия се опитва да си запази властта с цел "по-нататъшното ѝ узурпиране". Той призова населението да запази спокойствие и да не се поддава на провокации.
По-късно и. д. президент Павел Филип подписа указ за разпускането на парламента и провеждането на предсрочни избори на 6 септември.
По думите на Филип Демократическата партия е против провеждането на предсрочни избори, но при така сложилата се ситуация нямало друг избор.
Парламентът от своя страна обяви намерението си да се обърне към международните структури, включително Съвета за сигурност на ООН, а също така единодушно прие декларация, според която назначаването на Филип за президент е незаконно.
"Парламентът на Молдова констатира узурпацията на властта от предишното правителство, което загуби доверието на Молдова, вместо мирно предаване на властта, беше решено да се отговори с дестабилизация", настоя Мая Санду, която е лидер на блока ACUM, и която вчера беше избрана за премиер от парламента.
Освен това депутатите призоваха всички служители на правоприлагащите органи "да не се подчиняват на заповедите на узурпаторите и да преминат на страната на законната власт: парламента, правителството и президента".

No comments:

Post a Comment