Путин: Забравихме ли, че живеем в свят, основан на Библейски ценности...

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю за в. "Файненшъл таймс", че либералните ценности са отживелица, защото са били отхвърлени от повечето хора в западните държави, предаде Ройтерс.
Според него германската канцлерка Ангела Меркел е направила кардинална грешка, приемайки либерална политика по отношение на имиграцията от Близкия изток.
"Либералната идея предполага да не се прави нищо. Мигрантите могат да убиват, да плячкосват и да изнасилват безнаказано, защото техните права на мигранти трябва да бъдат защитени.
Какви права са това? За всяко престъпление трябва да има наказание", каза Путин в интервюто. "Така че либералната идея вече е отживелица. Тя влезе в конфликт с интересите на мнозинството от населението", каза той.
Путин каза, че Русия не е хомофобска страна, но че склонността на Запада да приеме хомосексуализма и половата неопределеност изглежда прекалена за него.
"Забравихме ли, че всички живеем в свят, основан на библейски ценности? Традиционните ценности са по-стабилни и по-важни за милиони хора, отколкото либералната идея, която, по мое мнение, наистина отмира", каза руският президент.
"Нямам предвид, че [либералната идея] трябва незабавно да бъде унищожена. Тази гледна точка и позиция също трябва да се уважава. Но те не могат просто да диктуват всичко на всички, както опитват да го правят през последните десетилетия. Диктатът може да бъде видян навсякъде - в медиите и в реалния живот. Стана невъзможно дори да се споменават някои теми", посочи Путин.
Той изрази мнение, че либералните кръгове използват проблемите, които изпитва Католическата църква, за да я унищожат.
Путин ограничава критиките си към либерализма единствено до три тези: пуснаха имигрантите и нищо не правят по този въпрос; твърдят, че децата могат да играят 5-6 "джендър роли"; не бива да се позволява това да засенчва културата, традициите и традиционните семейни ценности на милиони хора, съставляващи ядрото на населението.
Според него Ангела Меркел е допуснала "кардинална грешка" в момент, когато стотици хиляди имигранти са се насочили към Европа, докато Доналд Тръмп поне прави нещо по границата с Мексико, докато "либералите казват нищо да не се прави, че всичко си е наред и не бива да се променя, седят си в лъскавите офиси, докато онези, които всеки ден са изправени пред проблеми в Тексас или Флорида не са щастливи. Същото се случва и в Европа".
"Мигрантите могат да убиват, грабят и изнасилват безнаказано, защото трябвало правата им на мигранти да бъдат защитени", продължава Путин. "Какви права са това? За всяко престъпление трябва да има наказание. Така че либералната идея стана отживелица. Тя влезе в конфликт с интересите на огромно мнозинство от населението."
Руският президент на няколко пъти изтъква, че отговорът е "да се вземе предвид интересът на собственото население". Според Путин ключът е в поддържането на вътрешна стабилност във всяка страна, "защото в крайна сметка благоденствието на хората зависи, вероятно на първо място, от стабилността (...) в Русия никога не бива да забравяме, че целта на работата и съществуването на всяко правителство е да създава стабилен, нормален, безопасен и предвидим живот за народа и да работи за по-добро бъдеще".
По-голямата част от разговора в Кремъл е по конкретни теми като мнението му за Доналд Тръмп, цената на петрола, руската намеса в Сирия, проблемът със Северна Корея или аферата "Скрипал".
"Историята с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри не струва и пет копейки", казва още Путин пред британското издание.
„Послушайте, цялата тази суматоха около разузнавачи и контраразузнавачи не може да влияе на сериозни междудържавни отношения. Както казват у нас в Русия, тази шпианско история не струва и пет копейки“, отбелязва Путин. „Можем да продължим до безкрай списъка с това какво може да се твърди и в какво можем да се обвиняваме едни други... Длъжни сме да оставим всичко това в миналото и да оставим спецслужбите да се оправят“.
"В Русия няма олигарси", заяви руският президент. И обясни, че в страната има крупни компании, но такива, които се ползват с преференции от близостта си с властта, практически няма.
В края на тази година ще се навършат 20 години, откакто Владимир Путин бе поставен на власт с решение на предшественика си Борис Елцин. Запитан по време на интервюто на кого най-много се възхищава, той посочва Петър Велики.
Доналд Туск, който е един от лидерите, представляващи ЕС на срещата в Осака, отвърна, че категорично не е съгласен с основната теза на Путин, че либерализмът е отживелица. "Тук сме като европейци категорично и единодушно да защитим и подкрепим либералната демокрация", написа той на официалната си страница.
"Който твърди, че либералната демокрация отживелица, също така твърди, че и свободата е отживелица, че върховенството на закона и човешките права са отживелица. За нас в Европа това са и ще останат основни и жизнени ценности. Това, което смятам за отживелица са авториторизмът, култовете към личността, властта на олигарсите. Дори ако понякога може да изглеждат ефективни."

No comments:

Post a Comment