Без всякакви доказателства, САЩ обвиниха Иран за запалените танкери... Били "вътрешно убедени"...

Иран отхвърля категорично необоснованите твърдения на САЩ, които обвиняват Техеран, че стои зад вчерашните нападения срещу два танкера в Оманския залив, предаде "Ройтерс".
"Иран категорично отхвърля необоснованото твърдение на САЩ относно инцидентите с танкери на 13 юни и го осъжда най-категорично", се казва в изявление на иранското постоянно представителство в ООН.
"Иронично е, че САЩ, които се оттеглиха незаконно от Съвместния всеобхватен план за действие, сега призовават Иран да се върне към преговорите и дипломацията", се казва още в изявлението, цитирано от DPA.
"Икономическата война и тероризма на САЩ срещу иранския народ, както и масираното им военно присъствие в региона бяха и продължават да бъдат основният източник на несигурност и нестабилност в Персийския залив", подчертава иранската мисия.
"Нито фабрикациите и дезинформационните кампании, нито безсрамното обвиняване на другите могат да променят реалността. САЩ и съюзниците им в региона трябва да спрат да подстрекават към война", се казва в иранската позиция.
САЩ незабавно отправиха обвинения срещу Иран - без никакви фактически доказателства или улики, посочи иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в Туитър.
Иранският външен министър е заявявал, че Болтън, известен с крайните си позиции като противник на Иран, заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, може да подмамят президента на САЩ Доналд Тръмп да започне конфликт с Техеран.

No comments:

Post a Comment