Да разбулим новите герберски лъжи: В САЩ не са хакнати 100 млн., а 140 хил. души... И не е хакнато Данъчното, а частна компания...

Дезинформацията в държавата удари дъното.
Приближените до властта медии в хор твърдят, че в САЩ източили данните на 106 млн души.
Това трябва да ни покаже, че "ето, видите ли, и в САЩ хакват системи, ама никой не подава оставка. Не ни закачайте и нас".
Истината обаче е тази: някаква хакерка проникнала в база данни в частна банка в САЩ и източила данните на 140 хил души. Вярно е, в базата е имало данните на 106 млн души, но тя е изтеглила данните на 140 хил души, а не на 106 млн, както се твърди в нашите медии.
И въпреки, че се опитват по всякакъв начин да сложат знак за равенство между хакерската атака в САЩ и тази у нас, разликите са доста значителни:
1. За държава с приблизително 327 млн души население, 140 хил души се равнява на 0.05% от населението или 1/4 от процента. Това е равносилно все едно в България да откраднат данните на 3 550 души. Не е като 5,1 млн души, нали? В нашата страна тези 5.1 млн души се равняват на 71% от цялото население. Ако в САЩ източат данните на 71% от населението, значи ще говорим за кражба на данни на 232 млн души. Въпреки, че приближените до властта медии не само искат да сложат знак за равенство, ами дори да подчертаят, че отвъд океана ситуацията е много по-тежка от нашата. Да, ама не!
2. Институцията, от която са източени е частна, т.е. не се касае за държавно учреждение, още по-малко пък IRS (Internal Revenue Service - федералната данъчна служба на САЩ). Разликата е огромна.
3. Данните на 140 хил души действително са източени, но те съвсем не са пуснати за свободно теглене в интернет, както се случи у нас. На практика никой не може да намери данните на тези 140 хил души в интернет. Това удобно се премълча от "свинските медии", както им викат напоследък.
4. Никъде не се споменава, че хакерката от Сиатъл е работила преди за Амазон, които хостват данните на тази банка. Амазон хоства отдалечените сървъри за данни, които компаниите използват, за да съхраняват информацията си, а големи предприятия като Capital One изграждат свои собствени уеб приложения върху данните от облака на Amazon, за да могат да използват информацията по начини, специфични за техните нужди.
5. На практика, навсякъде се казва, че са засегнати данните на 106 млн души, само тези медии единодушно твърдят, че тези данни са направо откраднати. Но да имаш достъп до нещо от една страна, и да го откраднеш от друга, все още означават две различни неща.
6. В САЩ ще съдят хакерката за компютърно престъпление. В България за такова престъпление се повдигат обвинения за тероризъм.
С такива медии, които лъжат толкова безочливо всеки ден, скоро ще се наредим на последното 180-о място по свобода на словото, след което съвсем логично ще изпаднем окончателно от тази класация.

Евгения Стефанова, ФБ

No comments:

Post a Comment