Фирмите в паника: Никой младеж не иска да почва работа за под 1000 лева

Млади кандидат-служители отказват работа за 1000 лв., отчитат агенции за подбор на персонала.
„В последно време все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лв.
Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума“, обясни експертът по подбор на кадри Маргарита Николчева.
Най-често до пазарлъци стигали младежите с дипломи по „Финанси“ и „Икономика“, пише „Монитор“. „Може би, заблудени от средните заплати, които в тези сфери варират между 1600 и 1800 лв., младежите си мислят, че е нормално стартовата им заплата да е висока“, заяви още Николчева.
Практиката й показва, че част от работодателите склоняват новаците с предложение за поетапно увеличение на възнаграждението. Само един от десет кандидати обаче успява да впечатли потенциалния си началник така, че да получи обещание за по-висока заплата. „Проблемът е, че повечето младежи нямат нито ден трудов стаж по специалността. За работодателите е важен опитът на кандидатите, а не дипломата“, обясни HR специалистът Станимир Грозев, цитиран от Блиц.
Според него младежите заработват в кол центрове, докато намерят подходяща работа по специалността си. „Там заплатите са високи, което допълнително разглезва младежите“, твърди Грозев. Данни на агенцията за набиране на кадри „Менпауър“ показват, че 10% от кандидатите за работа отказват предложение заради ниска заплата. Експертите по подбор на персонала са категорични, че фирмите определят възнаграждението според уменията на кандидата Затова повечето началници не обявяват заплатата в обяви за работа.
Така работодателите си запазват правото да предложат по-високо възнаграждение, в случай че намерят идеалния служител. Ако на фирмата й трябва спешно служител, но няма подходящ кандидат, то шефовете наемат човек с по-ниска квалификация, но за по-малко пари. Експертите отчитат, че все повече компании залагат на фирмено обучение на кандидатите си. „По този начин се справят с недостига на квалифицирани кадри“, обясни Станимир Грозев.

Източник: petel

10 comments:

  1. Ама колко сте смешни с вашите експерти Нали средната заплата в България е над 1300 лева Това го твърдят пак вашите експерти Пък сега младите искали много щом ви е много намерете си служители може и от авганистан да си ги внесете А пък младите БЪЛГАРИ ще работят за чужди фирми за повече пари там дават

    ReplyDelete
  2. Продължават да пробват със заплати по 700,800лв където мине номера. Просто едни и същи хора се въртим из фирмите.

    ReplyDelete
  3. А фирмите като продават на европейски цени - не са в паника а??? Алчни кучета!!! Не са ви толкова виновни политиците, а т.нар. бизнесмени!!! След като продава продукция на европейски цени - ще дава и европейски заплати!!! Няма само той да си пълни джобовете!!! За да има покупаемост народа! Така се върти оборот и в държавата би следвало да влизат и повече приходи!!! Ама вие сте се хванали за Бойко и сие, а не се вдигате срещу работодателите ви!!! Вижте какво правят гърците, испанците, французите.... Или само лалала правите в нета???

    ReplyDelete
  4. В белгия соцяла е 850 евра ей така да си лежиш ебете се в гъза с ваще смешни 1000 лв

    ReplyDelete
  5. МНОГО ЯСНО ЧЕ ЩЕ ИСКАТ ТО И АЗ ИСКАМ... СЪС ТЕЗИ ДАНЪЦИ НАМАЛЯВАТ ЗАПЛАТАТА НА ПОЛВИНА ЧЕ И НА ПО МАЛКО...

    ReplyDelete
  6. Работодателите рязко са забравили, че персоналът е актив и това тепърва започва да им играе сериозни номера.

    ReplyDelete
  7. Za tova mladi i kadarni hora bqgat v drugi darjavi... £80 na sedmica e v U.K. ako si bezraboten.

    ReplyDelete