Кенеди е преди Аспарух в плановете за нови паметници на Столична община

Темата с паметниците в столицата отново е на дневен ред.
От няколко дни медиите активно разпространяват идеята на представител на Камарата на архитектите.
По незнайни причини той е излязъл с предложение паметникът на Съветската армия да бъде затворен в саркофаг.
За паметници говори и вече бившия посланик на САЩ в София Ерик Рубин, който в прощалното си слово обяви, че в София се готвят да издигнат паметник на 35-тия президент на щатите Джон Кенеди. Според Рубин мястото следва да бъде допълнително уточнено и гласувано в Столичен общински съвет.
 По какъв начин Джон Кенеди е свързан с българската история и дали е по-важен от хан Аспарух? На този въпрос следва да отговорят общинските съветници от ГЕРБ, които бавят решението да поставянето на монумент на основоположника на българската държава хан Аспарух.
Предложението за издигане на паметник на хан Аспарух в центъра на София е внесено на 28 януари от председателя на ПП МИР, общински съветник и съпредседател на „Политическа група 5” инж.Симеон Славчев, но така и не е подложено на гласуване. В доклада си Славчев предложи монументът да се проектира и разположи на площад Александър I.
„Центърът на София е мястото, където трябва да бъде поставен паметникът на хан Аспарух.
Недопустимо е чужди управници да „изникват” в българската столица, а дa няма паметник на създателя на българската държава!”, беше категоричен Славчев и допълни, че нация, която не уважава собствената си история, а робува на чужда, е обречена на гибел.

Източник: http://simeonslavchev.bg

1 comment:

  1. Прав е. "...че нация, която не уважава собствената си история, а робува на чужда, е обречена на гибел...."

    ReplyDelete