Adsense-top

КЗЛД призна: С изттеклите данни може да бъде открадната самоличността на хиляди и от тяхно име да се теглят кредити

Комисията за защита на личните данни влезе на проверка в Националната агенция за приходите след безпрецедентното изтичане на данните на 5 милиона българи.
Според проверяващите с изтеклите данни може да бъде открадната самоличността на хиляди и от тяхно име да се теглят кредити.
Точно в 14.00 ч шестима служители от Комисията за защита на личните данни влязоха на проверка в НАП. Инспекцията трябва да продължи до 16 август. Неин ръководител е Цанко Цолов.
Според официалната информация засега e сигурно само, че са засегнати 3% от информационните масиви на Агенцията. Според близки до разследването, пожеалили анонимност обаче, разбитите сървъри на НАП са 7, а не 1, както официално беше съобщено.
Според източници на Bulgaria ON AIR сървърите на Приходната агенция били „инжектирани“ системно и установяването на конкретен извършител било трудно. С изтеклите данни е възмоно да бъде открадната самоличност, обявиха от КЗЛД.
Изтеклите лични данни не са само ЕГН-та, има доста данъчна информация, свързана с банкови сметки, отбеляза Цанко Цолов от Комисията за защита на личните данни. А тази информация, според експерти, няма как да е била само на един сървър.
Санкцията след направената проверка може да достигне до 4% от оборота на НАП, но не повече от 20 млн. евро.

Източник: Bulgaria ON AIR

No comments:

Post a Comment