Работодателят на хакера сам се прибра в България, за да сътрудничи, клоуните на Бойко и Гешев го тикнаха в тъмницата...

Специализираната прокуратура предяви обвинение за подбудителство към кибертероризъм на собственика на TAD Group Иван Тодоров, който бе задържан тази сутрин на летище София.
Той остава в ареста за 72 часа, а утре прокуратурата най-вероятно ще поиска постоянното му задържане под стража.
"Иван Тодоров се чувства натопен. Точно това ми каза – чувства се натопен и предаден от българското правосъдие", разказа пред "Дневник" адвокатът на Тодоров Георги Стефанов малко след като излезе от Националната следствена служба, където бе с Тодоров.
"Най-вероятно става дума за конкурентна фирма, но след като прокуратурата се поддава на такъв тип влияния, самата прокуратура е тази, която го предава – тя трябва да спазва закона, а не го прави", обясни Стефанов.
По думите му, няма основание да се иска постоянното задържане под стража на клиента му. Другите двама служители на фирмата, обвинени по случая – търговският директор Георги Янков и първоначално задържаният служител Кристиян Бойков, са със същото обвинение. И тримата не са осъждани. Бойков е с мярка за неотклонение "подписка", а Янков е освободен под парична гаранция от 20 000 лв.
"Предявиха му обвинението, но няма конкретно изпълнително деяние - не е описано с какви действия е осъществено съответното престъпление, в което го обвиняват. Той какви обяснения може да даде? Първо му предявяват обвинение, което не е описано, а след това искат да даде обяснения. Питат го дали се признава за виновен за действия, които не са описани", разказа Стефанов.
По думите на юриста Иван Тодоров не е длъжен да съдейства на разследващите, в случай че е обвиняем.
"Ако беше свидетел, можеше да съдейства. Но сега не дължи никакви усилия – като обвиняем трябва да се защитава. Може да дава обяснения, може и да не дава обяснения", подчерта Стефанов.
Той не очаква разследващите да съберат още нови доказателства до петък, когато изтичат 72-та часа задържане под стража. По-късно днес от прокуратурата съобщиха, че още утре около обяд ще внесат искане за постоянен арест в съда.
"Доказателствата, които ни представиха, са експертни справки, правени от оперативни работници, в които пише, че има някакъв файл някъде си. Няма яснота нито къде е намерен, нито на кой компютър е бил. Цялото дело е около 30 страници", разказа Георги Стефанов.
На въпрос как за толкова кратко време разследващите са успели да декриптират служебните компютри, на които се твърди, че са открити източените данни от Националната агенция за приходите (НАП), юристът каза, че със сигурност те не са декриптирани.
"Това е абсурд. Ако има 12-цифров код с малки и големи букви, както и цифри, това означава 400 000 години дейност. Ако се ангажира дейност на повече машини, може този срок да се скъси до 50 000 години. Но всичко това са празни приказки", коментира адвокатът.
По думите му поведението на прокуратурата по случая е абсолютно непредвидимо. "Сега в САЩ и Канада изтекоха лични данни на 100 млн. души. Казвам го съвсем на шега – може и за това да го обвинят, защото е бил в Канада. Но вече не е смешно, нещата започват да стават доста гротескни", коментира адвокатът.
На излизане от сградата на Националната следствена служба адвокат Ина Лулчева, която също защитава Иван Тодоров, нарече "възмутително" задържането на клиента й за 72 часа и твърдението, че е необходимо налагането на най-тежката мярка на човек, който е оказал пълно съдействие.
"В този случай да се твърди, че има опасност от укриване, е злоупотреба със закона и с правомощия", каза Лулчева, цитирана от "Нова телевизия". Тя обясни, че единственият мотив на прокуратурата да поиска задържането на собственика на TAD Group е, че имало опасност да се укрие.
Лулчева каза, че Тодоров я е уверил, че неговата фирма никога не се е занимавала с дейност, която цели "да всява страх и смут в населението" и че не му е известно някой да е извършвал незаконна дейност. Лулчева каза още, че дружеството е съдействало на следствието и отдавна е предоставило изисканите документи.
Тя коментира още, че и нейните данни са изтекли вследствие на хакерската атака, но подчерта, че големият проблем не е в това, че "някакво момче е хакнало системата на НАП, а в това, че държавата не е изпълнила ангажимента си да запази данните на хората в тайна".
В телефонно интервю от Канада миналата седмица Тодоров обяви, че не се укрива и че сам ще потърси органите на реда, като се прибере в България. Тъй като не бе открит на известните на властите му адреси, за него бе издадена европейска заповед за арест. Това е и причината да бъде задържан още при пристигането му тази сутрин.

No comments:

Post a Comment