Танкът, който разби армията на райха и предреши края на войната

През 1942 година, в разгара на Втората световна война, Адолф Хитлер споделя на своите генерали във „Вълчата бърлога” в Източна Прусия нещо любопитно.
Той им казва, че би се замислил дали да нападне Съветския съюз, ако е знаел, че ще има „толкова много от тях”.
Под „тях” визира една машина, която се оказва с важна роля в победата на руснаците над нацистката армия.
Съветските танкове Т-34 се оказват голяма изненада за нацистките въоръжени сили и една от причината панцерите им да бъдат сразени пред портите на Москва.
Шокиращи са и цифрите на производство на съветските танкове, с които СССР успява да срази Хитлер и да спечели войната. В периода 1939 – 1945 година Нацистка Германия произвежда 19 938 танка.
Военните инженери на Хитлер се славят като най-добрите по това време. И въпреки това руснаците ги превъзхождат значително по отношение на производството. Според историци страната произвежда над 53 000 танка Т-34.
В допълнение германците са обсебени от това да имат все по-уникални модели и модификации, докато „червената армия” разчита главно на Т-34. Нацистите трудно биха намерили резервни части на своите повредени бронирани машини, докато руснаците нямат такъв проблем. Това е още едно преимущество на бойното поле.
През месец юли 1941 година нацистката армия за първи път се изправя очи в очи срещу Т-34 в сражение. Изненадата е неприятна. Немците не са очаквали оръдието на Т-34 да може да поразява вражеските цели от разстояние, по-голямо от това на способностите на панцерите. Т-34 съчетава бойна сила и мобилност в себе си, което го прави смъртоносен.
Огневата мощ, защита и мобилност превръщат съветския танк в истинско чудовище, а освен това той е и много по-мобилен от немските танкове по по-мека и кална земя, което се оказва от огромно значение за войната на Източния фронт, пише The National Interest. Експертите смятат, че в Т-34 има нещо специално, особено в неговия дизайн. Дизайнът на един танк е комбинация от няколко елемента, като на преден план са огнева сила, защита (броня) и мобилност. Много танкове жертват един от тези компоненти, но не и Т-34. Съветските конструктори намират перфектен баланс, без да правят компромиси.
Руснаците произвеждат огромни количества бойна техника, която пренасят към бойните полета чрез железопътната си мрежа. Това също помага на СССР, огромна по площ, да спечели войната. Танкове Т-34 са транспортирани и през Транссибирската железопътна линия, за да разбият японската армия в Монголия през лятото на 1945 година. След това такива танкове са използвани и срещу американците в Корея в периода 1950-1953 година. Те биват въведени на въоръжение в редица страни.
Когато Хитлер напада Съветския съюз през 1941 година, руснаците разполагат с 1200 танка Т-34. По-голямата част от тях се произвеждат в Челябинск. В града се произвеждат и ракетни установки „Катюша” и той дори получава прозвището Танкоград. Заради операция „Барбароса” СССР ускорява производството с бързи темпове, за да се окаже подкрепа на войниците, сражаващи се на фронта. Продукцията продължава и след края на Втората световна война.
Танковете Т-34 играят ключова роля и в Битката при Курск, една от решаващите битки на Източния фронт по време на войната. Нацистите със своите „тигри” са убедени в победата, която би им осигурила преимущество, но съветските войници бързо разбират как да се справят с тях, споделя в мемоарите си Никита Хрушчов. Без съмнение Т-34 е една от основните причини за победата над Нацистка Германия на Източния фронт и по-късно във войната.

Източник:fakti.bg

No comments:

Post a Comment