АЕЦ "Козлодуй" продаде съществена част от енергията си на съмнително ниски цени... Купувачи - близки до ГЕРБ

След като АЕЦ "Козлодуй" първоначално отказа да участва в спорните търгове за електроенергия на 24 и 25 юни, чрез които група търговци искаше да купи евтино голямо количество ток, на 28 юни държавната централа все пак е сключила въпросните сделки.
Те обхващат грубо около една четвърт от целия ток за свободния пазар, който централата произвежда.
Така вместо АЕЦ-ът да обяви търг за енергията си, на който да се явят всички пазарни участници и да наддават, ръководството на дружеството е решило да продава на определена от конкретните купувачи цена, която е по-ниска от пазарната към момента.
Според Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) от това АЕЦ "Козлодуй" е пропуснала да спечели около 50 млн. лв. - електроенергията е продадена за 160 млн. лв. вместо за 210 милиона.
Всичко това се случва с мълчаливото съгласие на държавните институции, които бяха сезирани от АТЕБ, но не намериха за нужно да отговорят или дори да коментират публично казуса. А фактът, че от подобна "промоция" не могат да се възползват други търговци на ток, буди съмнения, че на Българската независима енергийна борса се реализират предварително нагласени сделки.
Цени по поръчка
Всички участници на пазара са в пълното си право да опитват да си осигурят ток на по-ниски цени, но засега успех имат само инициаторите на въпросните търгове - малко известният търговец "Загора енерджи", част от "Холдинг Загора", който е купил 43% от тока, "Енерджи МТ" на Румяна Георгиева с 24% и "Стомана индъстри" с 33%. Първото, което прави впечатление, е фактът, че аукционите са с еднакви параметри - обявени са по едно и също време, за еднакъв продукт и срок на доставка, при напълно сходни цени и ограничение до само един възможен продавач.
Обявените цени са 84 и 86 лв./мВтч, съответно за 2019 и 2020 г., което е значително по-ниско от очакваните от пазара над 100 лв./мВтч. Регионалните фючърси за третото и четвъртото тримесечие на годината, които се търгуват на унгарската борса, са на стойност 109.3 лв./мВтч и 118.82 лв./мВтч. Доставката на електроенергия в България през 2020 г. пък се котира на Европейската енергийна борса (EEX) на цена от 113.4 лв./мВтч, което е разлика от 27.4 лв./MWh спрямо цената на обявените търгове.
Заложената от купувачите цена е дори по-ниска от референтната пазарна цена на КЕВР за периода от 1 юли 2019 до 30 юни 2020 г. - 89 лв./мВтч. А за сравнение тази зима, от 1 ноември 2018 г. до 1 март 2019 г., средната борсова цена на тока беше над 104 лв./мВтч.
Пазарни обяснения
При тази разлика пропуснатите ползи за АЕЦ "Козлодуй" са около 50 млн. лева. От държавната централа обясниха за "Капитал", че пазарната реализация на произведената електрическа енергия се извършва след решение на съвета на директорите, предшествано от обстоен пазарен анализ. "Не може да се сравняват цени на енергия за различни периоди на доставка", казват още от дружеството в отговор на въпроса защо продават под предложената от КЕВР прогнозна пазарна цена за периода 1 юли 2019 - 30 юни 2020 г. Не става ясно кой е различният период, защото продадената от АЕЦ-а енергия е за същия период. Единствената разлика е, че тя обхваща и месеците до края на 2020 г.
От Българския енергиен холдинг пък заявиха, че нямат правомощия да съгласуват търговските сделки за продажба на електроенергия на дъщерните си дружества.
"Капитал" потърси за коментар Румяна Георгиева от "Енерджи МТ" и Антон Андронов от "Холдинг Загора", но не получи отговор. Андронов единствено помоли да сравним цените на електроенергията в ЕС за индустрията. От последния доклад за електроенергийния пазар на ЕК за Q3 на 2019 г. е видно, че 1 кВтч за бизнеса в България струва 8.46 евроцента без ДДС и други добавки, като по-ниски са били тарифите единствено в скандинавски държави, Полша, Унгария и Чехия.
Всъщност проблемът в България е, че цената за бизнеса е изравнена с тази за домакинствата, поради изкуственото задържане на последната, докато в Европа битовите потребители плащат много по-скъпо.
Какво значи това за пазара
Количествата електроенергия, продадена на въпросните търгове, са значителни и ще окажат съществено влияние върху свободния пазар. Това е така, защото голямата част от продукцията на АЕЦ "Козлодуй" за свободния пазар е в ръцете на въпросните търговци, при това на много добри цени.
Те ще могат да препродават тока на вътрешния пазар с голяма печалба, тъй като останалите търговци няма да има откъде да осигурят необходимите им количества електроенергия - токът на ТЕЦ "Марица-изток 2" е значително по-скъп, а единственият голям частен производител Христо Ковачки, е затворил цикъла и сам изкупува електроенергията от ТЕЦ-овете си. Но на тези ниски цени за тях ще има още по-големи печалби, ако го изнасят в чужбина. Това има потенциал да причини недостиг на ток в страната и да принуди останалите пазарни участници да внасят електроенергия, при което крайните разходи за потребителите неминуемо ще се увеличат.
Токът на ТЕЦ "Марица-изток 2" е значително по-скъп, а единственият голям частен производител - Христо Ковачки, е затворил цикъла и сам изкупува електроенергията от ТЕЦ-овете си.
По тази причина от АТЕБ искат да се елиминира възможността за спекулиране с цените на държавните производители и предлагат като решение централите от групата на БЕХ да не могат да участват на търгове, инициирани от купувачи. Всичко това означава, че събитията от миналата зима, когато електроенергията на свободния пазар в България стигна рекордно високи стойности, може да се повторят.

Източник: Капитал

No comments:

Post a Comment