Fox News: Нахлувайки в Ирак, САЩ донесоха не демокрация, а геноцuд за християните

/Поглед.инфо/ По време на американската инвазия в Ирак имаше 1,5 милиона християни, а 16 години по-късно останаха само 200 хиляди, констатира в ефира на Fox News председателят на Съвета за помощ на иракските християни Джулиана Теймурази.
Както отбелязва телевизионният водещ Тъкър Карлсън, съдбата на християните в Близкия изток практически не интересува американската преса, въпреки че Вашингтон трябва да ги смята за съюзници.
Милиони християни по света живеят в страх от геноцид. Много от тях са убити от правителства, които имат съюзни отношения със САЩ. Как стана това? След прекъсването ще се опитаме да разберем какво се случва с християните в Близкия изток.
На американците нахлуването на САЩ в Ирак беше поднесено като шанс да донесат в Близкия изток демокрация, свобода и плурализъм. Но за древната общност на иракските християни, към този момент - голяма и просперираща, тя донесе смърт и преследване. Днес от иракската християнска общност остава само една малка част от това, което беше през 2003 г. Никой не говори за това, но това е истина.
Това, което се случи в Ирак, сега се случва в страните от региона и в целия свят. Новият доклад предупреждава, че на много места отношението към християните е все повече и повече прилича на геноцид.
Днес с нас е Джулиана Теймурази - председател на Съвета за помощ на иракските християни и старши сътрудник на Philos Project. Благодаря ви много, че намерихте време за нас днес.
ДЖУЛИАНА ТЕЙМУРАЗИ, председател на Съвета за помощ на иракските християни: Благодаря, Тъкър.
Въведете ни в ситуацията, как е християнската общност в Ирак 16 години след инвазията? В крайна сметка, както знаете, това е една от темите, за които никой в тази страна не говори.
ДЖУЛИАНА ТЕЙМУРАЗИ: През 2003 г. бяхме един и половина милиона. Днес от християните на Асирийската, Халдейската и Сирийската църкви са останали само 200 хиляди. Много от тях са травмирани от преживяването, много са загубили всичко - имам предвид приходите, къщата ... Църквите им са разрушени. И много от тях губят надежда, защото техните общности не са в състояние да се защитят. Те са изцяло зависими от волята на регионалното правителство на Кюрдистан или иракското правителство. И ние знаем ... И вие знаете, Тъкър, сега влиянието на Иран се разраства бързо в цялата Ниневийска равнина ...
Да.
ДЖУЛИАНА ТЕЙМУРАЗИ: И това е изключително тревожно.
Така че много фигури в Съединените щати, които са искали тази война, не говорят по никакъв начин за измирането на цялата християнска общност в Ирак. Поне аз не съм виждал такива изявления. И, забележително, американските църкви също не казаха на практика нищо за това. Как мислите, защо?
ДЖУЛИАНА ТЕЙМУРАЗИ: Опитваме се да бъдем политически коректни, да не проявяваме смелост пред този проблем. И, честно казано, това, което виждате да се случва с нас от 2003 г. и 2004 г., само по себе си не е ново. Нашата общност в Близкия изток, ние християните, се сблъскваме с това повече от 14 или 15 века. И предполагам, Тъкър, че това е отишло още по-далеч - поне малко по-нататък, така че светът говори за това - поради факта, че жестокостите на ИД* се оказаха видими за всички в социалните мрежи. Така че социалните мрежи са се превърнали в наистина опасен инструмент за радикали, които искат да ги използват ...
Да. Но мисля, че би било хубаво, ако Бил Кристъл, или Макс Бут, или, даже, Джон Болтън поднесат извиненията си.
И така, наскоро бяхте в Ирак и донесохте снимки, илюстриращи условията на живот на християните там. Ще покажем някои снимки на екрана. Какво виждаме сега?
ДЖУЛИАНА ТЕЙМУРАЗИ: Виждаме взривената църква в Мосул - църквата "Св. Георги". Освен това виждаме редица унищожени предприятия, напълно разрушени къщи. И училищата също са унищожени, Тъкър. Всъщност основната част от общността е била разрушена: от един милион и половина днес едва са останали 200 хиляди.
Всъщност геноцидът не е само проливане на кръв. Това е разрушаването на нашата общност, нашата история. Историята ни започва хиляди години преди християнството. Днес можем да разчитаме само на себе си. Много малко помощ идва от САЩ. А светът, да си го кажем, си затваря очите за това, което се случва. И църквата, и другите правителства. А да се наблюдава всичко това е много тъжно.
Това шокира. И накрая, трябва да ви попитам за Сирия. За семейството на Асад може да мисли всичко, но при него християните са имали място да се молят и не го убиваха. Какво е положението на християните в тази страна?
ДЖУЛИАНА ТЕЙМУРАЗИ: Само за няколко години има само 450 хиляди от 1.7 милиона сирийски християни. Сирийската общност е разделена: някои са за Асад, някои са против. Всъщност, християните в Близкия изток търсят начин да възстановят живота си, да живеят в мир. Защото се случва следното. Преследванията изглеждат различно в различните части на света. Някъде с помощта на социалните мрежи провокират радикалните ислямисти ...
Да.
ДЖУЛИАНА ТЕЙМУРАЗИ: И някъде страната изнася тероризъм. Например, Иран. Мисля, че нашето правителство трябва да се намеси, да прояви смелост и да вземе правилните мерки.
Да.
ДЖУЛИАНА ТЕЙМУРАЗИ: А ние, американците, не трябва да избираме антисемити за Конгреса, хора, които правят антисемитски изявления. Защото, Тъкър, да не забравяме: отначало се заемат с тези, които съблюдават съботата, а след това с тези, които съблюдават неделята.
Да. Съдбата на християните от Близкия изток трябва да ни засяга. Те са наши съюзници в Близкия изток, ние трябва да се погрижим за тях. Аз така мисля.
ДЖУЛИАНА ТЕЙМУРАЗИ: Така е.
Много благодаря за работата, която вършите!
ДЖУЛИАНА ТЕЙМУРАЗИ: Благодаря на Вас. Благодаря Ви много за тази възможност.
* “Ислямска държава” (ИД) - организацията е призната за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 29.12.2014 г.

Превод: М.Желязкова

No comments:

Post a Comment