Победа за Салвини: 1 млн. евро глоба за НПО-та, докарващи мигранти в Италия

Италианското правителство спечели вчера вот на доверие в Сената за указ, насочен срещу благотворителните организации, които спасяват мигранти с кораби в Средиземно море, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Това е победа за министъра на вътрешните работи и вицепремиер Матео Салвини. Правителството на неговата партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди" спечели вота със 160 срещу 57 гласа.
В противен случай то трябваше да подаде оставка.
Изготвеният от Салвини указ затяга санкциите срещу корабите на благотворителните организации, които опитват да доведат в Италия спасените в морето мигранти.
Текстът вече бе приет от долната камара и придобива силата на закон точно преди излизането на парламента в лятна ваканция от сряда, 6 август.
Политици от "Пет звезди" изразиха възражения към указа и някои от нейните сенатори не подкрепиха мярката.
Указът увеличава максималните глоби за кораби, влизащи без позволение в италиански води, от сегашните 50 хиляди евро на 1 милион. Предвиждат се и арести на капитани, които пренебрегват заповедите на властите и автоматично конфискуване на техните плавателни съдове.
Мигранти се скитат в морето
Четиридесет мигранти, спасени в морето край Либия бяха качени на малтийски военни кораби и отведени до пристанището, съобщи на 5 август германската хуманитарна организация "Сий ай", цитирана от Асошиейтед прес.
Малтийският премиер Джоузеф Мускат съобщи в събота, че Валета ще позволи на мигрантите на борда на кораба "Алан Курди" да слязат, след призив от страна на Германия. Той добави, че Европейската комисия е организирала трансфера им към други европейски страни.
"Алан Курди" се насочи към Малта, след като Италия отново отказа да отвори пристанищата си за спасителния кораб.
Друг спасителен кораб на организацията "Оупън армс" е в морето вече трети ден със 121 мигранти, спасени в Средиземно море. Много от тях показват признаци, че са били подложени на насилие в Либия. В момента корабът се намира край италианския остров Лампедуза. Според организацията Рим е заплашил да наложи глоба от 50 000 евро, ако корабът влезе в италиански води, но е наложително да се намери безопасно пристанище.
"Оупън армс" уточни, че при две спасителни операции в петък са били спасени 123 мигранти. В събота италианската брегова охрана е евакуирала две бременни жени.

Източници: Гласове

No comments:

Post a Comment