Мнозинството британци подкрепят „какъвто и да е Брекзит“, при вариант на „твърд Брекзит" банките затварят на 1 ноември

Мнозинството от британците смятат, че премиерът Борис Джонсън трябва да изведе Великобритания от Европейския съюз „с каквито и да е средства“, дори ако това включва суспендиране (спиране) на парламента, сочи ново проучване на общественото мнение на Daily Telegraph.
Джонсън обещава да изведе кралството от ЕС на 31 октомври, независимо дали дотогава ще е успял да осигури споразумение с Брюксел. Много депутати в парламента обаче се противопоставят на идеята за т.нар. „твърд Brexit“.
54% от анкетираните в рамките на проучването граждани казват, че са съгласни с твърдението: „Борис Джонсън трябва да осигури Brexit с всякакви средства, включително да прекрати парламента, ако е необходимо, за да попречи на депутатите да го спрат“.
Джонсън търси начин да се споразумее с ЕС, но и не изключва възможността за спиране на сесиите на парламента, за да предотврати опитите на законодателите да блокират напускането на страната без сделка.
46% от участвалите в допитването обаче не са съгласни с предприемането на подобен похват. За резултата от този въпрос са взети предвид 1645 респонденти, като от крайната бройка са извадени отговорите на онези, които са заявили, че нямат предпочитания.
Същото проучване установява нарастване на подкрепата за Консервативната партия с 6 процентни пункта до 31%. 27% е делът да не онези, заставащи зад Лейбъристката партия. Този резултат се основава на 1783 отговора.
Същевременно Великобритания обмисля да обяви почивен ден за банките на 1 ноември, денят след насрочената дата за Brexit. Това може да се случи, ако страната излезе от ЕС без споразумение за политическите и икономическите им отношения занапред. Целта ще е да се понижи потенциалният финансов хаос при осъществяването на т.нар. „твърд Brexit”.
Планът е на британския министър Майкъл Гоув, който отговаря за подготовката за т.нар. „твърд Brexit”. Според публикации в The Times и Sky News той е обявил, че обмисля тази възможност, пред британски бизнес лидери. Според двама източника, пожелали анонимност, Гоув е казал на бизнесмените: „Не знам дали това изобщо е добра идея. Кажете ми, ако не е. Какво мислите за един почивен ден?”.
Борис Джонсън, който от края на юли е новият премиер на Великобритания, обеща да извади Обединеното кралство от състава на ЕС на 31 октомври, със или без споразумение. Той би осъществил „твърд Brexit” въпреки предупрежденията, че Великобритания, и особено бизнес сферата, не е готова за излизане от ЕС без сделка.
Един потенциален почивен ден за банките би означавал, че финансовите пазари ще останат затворени за 24 часа след отцепването на Великобритания от ЕС, което би смекчило краткосрочния негативен ефект и сътресенията за британската икономика. Засега обаче източниците на информацията за идеята на Гоув са категорични, че тя още не е станала официална правителствена политика.

Източник: Властта.бг

No comments:

Post a Comment